Simit Sarayı

Yeme-İçme İşletmesi

(İstanbul, 2002 - )

2002 yılında kurulan ve Türkiye’nin dünya markalarından biri haline gelen franchise zinciridir. Simit Sarayı, Haluk Okutur’un fikir öncülüğü, Mehmet Tarakçı ve Abdullah Kavukçu’nun desteği ile üç ortak tarafından kuruldu. Kurucusu Haluk Okutur, 1959 Gaziantep doğumludur. 1984 yılında ODTÜ İşletme Bölümünden mezun olan Okutur, Erzincan’da ufak çaplı çeşitli işler yaptıktan sonra mahalle bakkallarının ayakta kalabilmesi için neler yapmaları gerektiğini içeren 50-60 sayfalık bir rehber kitapçık hazırlayıp satmaya karar verir. Mükemmeliyetçi yönü ağır basınca bu kitapçığı hazırlamak sekiz yılını alır ve 6.000 sayfaya ulaşır. Bu sürede mahalle bakkallarının önemli bir bölümü kapanır. Bu fikirden vazgeçerek gıda perakendesi sektöründe bir iş yapmak ister ancak yeterli sermayesi yoktur. İnsanların ceplerindeki en küçük paralarla düşünmeden aldıkları ürünlerin bir listesini yapar. İlk sırada ekmek vardır. Fakat ekmek işinde piyasa çok kalabalık ve rekabet çok büyüktür. İkinci sırada simit vardır. Simidin çok satılan, sevilen, geleneksel, paylaşımı ifade eden ve bununla birlikte oldukça kârlı bir ürün olduğunu keşfeder. Simidi sokakta satılan bir ürün olmaktan çıkarıp hijyenik koşullarda üretilen bir ürün haline getirmek ister. Simit en fazla İstanbul’da tüketildiği için İstanbul’a gelir, ancak kiralar, hava paraları beklediğinden çok yüksektir. O sırada Boğaziçi Üniversitesi'nin karşısında kırtasiyecilik yapan bir arkadaşının yanına gider. Kırtasiyeci arkadaşı ve onun ortağı Mehmet Tarakçı, yan dükkânlarını başka kırtasiyeci gelmemesi için kiralayıp boş tutmaktadır. Hatır için dükkânı Haluk Okutur’a verirler ve üçü ortak olurlar. On bin ABD Doları sermaye ve dört çalışan ile 2002 yılında Çıtır Simit ismiyle ilk dükkân açılır ve daha ilk ayın sonunda yatırımlarından fazlasını kazanırlar. Haluk Okutur, Mehmet Tarakçı’ya ait olan arabayı satarak sermaye yapar ve Mecidiyeköy’de ikinci şubesini açar. Bu şube oldukça büyük olduğundan Simit Sarayı ismini kullanır. 2002-2004 yılları arasında kentin en gözde lokasyonlarında şubeler açılmaya devam eder. 2005 yılında, simit üretimine bir standart getirmek amacıyla, TÜBİTAK onayı ve işbirliğiyle dünyanın ilk simit fabrikası açılır. İstanbul - Samandıra’da eski bir ekmek fabrikasını satın alırlar ve yenileyerek simit üretimine geçerler. Dondurulmuş unlu mamuller, ekmek çeşitleri, limonata, dondurma, pasta çeşitleri üretimi, depolanması, satışı, tasarımı ve geliştirilmesi faaliyetlerinde yenilikçi yaklaşımlarıyla bir dünya markası olma yolunda önemli bir adım atarlar.

2007 yılında franchise sistemine geçilir. Bu doğrultuda 2010 yılında ilk yurtdışı şubesi Hollanda’da açılır. Manifestolarında yer alan Ne adımızdan ne tadımızdan vazgeçtik… Bu toprakların lezzeti, bu toprakların adıyla bilinsin istedik! anlayışı ile yurtdışında da Simit Sarayı ismi kullanılmaya devam edilir.

Marka, 10 yıl boyunca Haluk Okutur tarafından yönetildikten sonra, 2012 yılında icra kurulu başkanlığına Abdullah Kavukçu geçer. Haluk Okutur ise Yönetim Kurulu Başkanı, Onursal Kurucu Başkan olarak görev yapar.

2014 yılında dünyanın en çok turist ağırlayan şehirlerinden biri olan New York’ta mağazasını açan Simit Sarayı, havayolu ikram hizmetlerine de başlar. Avrupa yatırımlarını desteklemek amacıyla 2015 yılında Londra’daki Oxford Caddesi’nde mağaza açılır ve 2016 yılında yurtdışındaki ilk fabrika yatırımını da burada gerçekleştirilir. London Eye, Kings Road, Piccadilly Circus, Baker Street ve Londra’nın daha birçok önemli noktasında mağazalar açan Simit Sarayı, Avrupa’daki en büyük mağazasını da dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Leicester Square’de açar. 2017 yılında stratejik ortaklık maksadıyla Simit Sarayı’nın yüzde 10’u Fawaz Alhokair Group’a satılır. 2017 yılı itibariyle günlük bir milyon ziyaretçi sayısına ulaşan Simit Sarayı, Dünya’nın 25 ülkesinde 11.250 çalışanı ile bir dünya markası haline gelmiştir.

Referanslar

https://www.simitsarayi.com/biz-kimiz, (Erişim tarihi: 10.09.2020); Kılıç, Taşkın (2015), Nasıl Başardılar? Öncü Girişimcilerin Yönetim ve Başarı Sırları. İstanbul: AZ Kitap; Okutur, Haluk (2011) Etohum Girişimcilik Zirvesi (Video Kaydı, https://www.youtube.com/watch?v=3qR7sGy9Ydw), (Erişim tarihi: 10.09.2020); Ünsal, Artun (2011) Haluk Okutur ve Simit Sarayları, 23/07/2011 Cumartesi Postası (Posta Gazetesi, https://www.posta.com.tr/yazarlar/artun-unsal/haluk-okutur-ve-simit-saraylari-82147), (Erişim tarihi: 10. 09. 2020)