Seyahat Acentacılığı
Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü
-
2019
Seyahat acentacılığı, tüketicilere bir bedel karşılığında sadece seyahat acentalarının yapabileceği faaliyetler olarak tanımlanan hizmetlerin gerçekleştirilmesidir. Seyahat acentacılığı faaliyetlerinin başında bireyler veya gruplar için gelir amacıyla konaklama, ulaşım, gezi, yeme-içme, eğlence sağlayan, sportif faaliyetler, kongre-konferans, dinî, sağlık, eğitim, kültürel, bilimsel ve meslekî inceleme, teşvik veya destek amaçlı seyahat ve bunun içinde yer alan hizmetleri organize etmeyi, sağlamayı, pazarlamayı, gerçekleştirmeyi içeren yurtiçi veya yurtdışı paket turların oluşturulması ve pazarlanması gelmektedir.
Bununla birlikte, Türkiye Seyahat Acentaları Yönetmeliği’ne göre, seyahat acentacılığı faaliyetleri kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarının ve bu araçlara sahip işletmelerin rezervasyonlarının yapılması ve biletlerin satılmasını, transfer işlemlerini ve turizm ile ilgili ve turizm hareketinin gerektirdiği konular hakkında turistin tabi olduğu döviz, vize, gümrük gibi işlemlere ilişkin bilgilerin verilmesini kapsamaktadır. Ayrıca seyahat acentacılığı, araç kiralama hizmetleri, seyahat sigorta satışı, turistik tanıtım malzemeleri satışı, kongre ve konferans organizasyonlarını düzenlenmek gibi faaliyetleri de kapsamaktadır. Uluslararası alanda tur operatörlerinin oluşturduğu ürün ve hizmetlere aracılık eden seyahat acentaları tarafından yapılan işlemlere karşılık gelmekte iken, 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu kapsamında tur operatörü kavramı olmadığından, seyahat acentacılığı tur operatörlerinin yaptığı faaliyetleri de içerebilecek doğrultuda belirlenmektedir.
Bu doğrultuda seyahat acentacılığı, kar amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgilerin verilmesini, paket turlar ve turların oluşturulması, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerinin sağlanması, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlanmasını içeren faaliyetler olarak tanımlanmaktadır. Buna göre seyahat acentacılığı Türkiye’de yalnızca aracı hizmetlerin sunulması değil aynı zamanda turizm ile ilgili ürünlerin birleştirilerek paket ürünlerin oluşturulması işlemlerini de ifade etmektedir. Diğer bir deyişle, hem perakendecilik hem de toptancılık faaliyetinin yerine getirilmesidir. İnternetin gelişmesiyle birlikte turizm dağıtım sistemi içinde yer alan aracıların işletmecilik biçimlerinde değişiklikler yaşanmaya başlandı. Turizm hizmet sağlayıcılarının kendi web sitelerini oluşturmaları ve çevrimiçi seyahat platformlarının kullanılması ile seyahat acentacılığı işlemlerinin önemli bir kısmı çevrimiçi kanallar üzerinden yapılır hâle gelmektedir. Geleneksel olarak, seyahat acentacılığının başlıca gelir kaynağını komisyonlar oluşturmaktadır.
Referanslar
Bayram, M. (2015). Turizmde Dağıtım Sistemi ve Dağıtım Kanalları. İçinde; Y. Keleş (Editör), Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Grafiker Yayınları; Bhatia, A. K. (2012). The Bussiness of Travel Agency and Tour Operations Management. New Delhi: Sterling Publications; Kozak, N. (2006). Turizm Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık; Rızaoğlu, B. (2007). Turizm Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık; Seyahat Acentaları Yönetmeliği (2007, 05 Ekim). Resmi Gazete (Sayı: 26664). https://www.tursab.org.tr/e-dergi?pdf=apps/OldFiles//dosya/7233/seyahat-acentalari-yonetmeligi_7233_4836936.pdf, (Erişim tarihi: 10.05.2019); Syratt, G. ve Archer, J. (2003). Manual of Travel Agency. Oxford: Elsevier Butterworth-Heinemann.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Keleş, Y. (2015). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Grafiker Yayınları.