Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acentaları Birliği
Sivil Toplum Kuruluşu Yatırımcı/İşletmeci STK
(Lefkoşa, KKC, 1974 - )
Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
-
2020
1974 tarihinde kuruldu, kısa adı KITSAB’dır. Merkezi ise Lefkoşa’da bulunmaktadır. KITSAB, 25/1978 ve 49/1989 (Değişiklik) Turizm ve Seyahat Acentaları Yasası kapsamında yer alarak; 66/1989 sayılı KITSAB yasası ile Kuzey Kıbrıs turizminde resmi olmayan, ancak kendi kuruluş yasasına sahip ilk ve en önemli birlik olarak yasal bir konuma sahiptir.
KITSAB yönetim kurulu tarafından yönetilmektedir. Yönetim Kurulu bir başkan ve altı faal üyeden oluşuyor. Yönetim kurulu üyeleri genel Kurul’un iki yılda bir defa yapmış olduğu seçim ile belirlenmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı tarafından işletme izini alan tüm turizm ve seyahat acentaleri KITSAB yasası gereğince üye olmak zorundadır. Bunun sebebi KITSAB’ın kuruluş amacı olan, ülke turizmin ve ekonomisinin gelişmesine katkı koyacak olan turizm ve seyahat acentalarını yapmış oldukları faaliyetlerini mesleki ahlak ve etiğe uygun ve birlik ve beraberliği koruyan bir düzen içerisinde sürdürmelerine olanak sağlamaktadır.
KITSAB’ın bugün itibariyle 169 adet A ve Geçici A grubu, 11 adet ise B grubu seyahat acentası olmak üzere toplam 180 adet üyesi bulunmaktadır. Genelde ülkeye özelde ise üyelerine karşı sorumlulukları ve yapmış olduğu görevlerin bazıları şu şekildedir: 1) İç ve dış pazarlar ile gerekli bağlantıların kurulmasında üyelerine destek olmak ve işbirliği olanakları yaratmak, 2) üyelerine yeni pazarların araştırılmasında ve bulunmasında katkıda bulunmak, 3) tüm resmi kurum ve kuruluşları (Bakanlıklar, resmi devlet daireleri ve ulaşım kuruluşları) ile işbirliği görüşmeleri gerçekleştirmek, temaslarda bulunarak gelişebilecek sorunları önlemek ve oluşmuş sorunları çözmek, 4) Turizm Bakanlığı ve üniversiteler ile işbirirlikleri yaparak, sektörde çalışan personeli hizmet içi eğitimler, kurslar ve seminerler ile eğitici ve bilgilerini yenileyerek güncel tutacak eğitimleri organize etmek, 5) turizm sektörüne yeni girmiş veya mevcut olarak faaliyet gösteren kuruluşlarla ilgili bilgileri bulundurmak, 6) sektör ile ilgili haber ve güncel gelişmeleri üyelerine duyurmak, 6) yurtiçi ve yurtdışında gerçekleşecek olan fuar, sergi, sempozyum, kongre vb. konuları üyelerine duyurmak ve katılımları için destek olmak ve teşvik etmek, 7) iç ve dış pazarda ülke turizminin tanıtımı ve pazarlanması ile ilgili çalışmalarda bulunmak ve etkinlikler, organizasyonlar düzenlemek, 8) kuruluş amaçlarından biri olan, mesleki etiğin ve meslektaşlar arası dayanışmanın oluşmasını, güçlenmesini ve sürdürülebilirliğini sağlamak, 9) haksız rekabeti önleyerek eşitlik ortamını oluşturmak ve tüketici haklarını korumak, 10) tüm bu güzellik ve zenginliklerin devamlılığı için, çevreye duyarlı hareket etmek ve çevre sorunlarına karşı duyarlı davranmak ilk eve görevleri arasındadır.
Referanslar
Beşkardeşler, F. ile 15 09. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: Ö. Altun); http://www.kitsab.org/docs/kitsab_internet.pdf, (Erişim tarihi: 15. 09. 2020); http://www.kitsab.org/kitsab-yasasi, (Erişim tarihi: 15. 09. 2020); http://www.kitsab.org/yonetim-kurulu, (Erişim tarihi: 15. 09. 2020).
-
2020
Merkezi Girne olan Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği, 1974 yılında kuruldu. Bir sivil toplum kuruluşu olan KITSAB’un amaç ve görevleri; turizm ve seyahat acenteliği ile ilgili gerekli araştırmaları yapmak, tanıtım ve pazarlama hakkında iyileştirici önlemler almak, üyeleri arasındaki rekabetin önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunmak, turizm ve seyahat acentelerinin işgörenlerinin gerekli bilgi ve donanıma sahip olmaları için eğitim vermek, kurslar ve seminerler düzenlemek, bakanlığın talebi halinde sektörel görüşler bildirmek, uluslararası kuruluşlara üye olmak ve üyeleri ile ülkesini uluslararası platformda temsil etmek, üyelerinin mesleki etik davranışlarını denetlemek, tüketici haklarını korumak, çevre sorunlarına karşı duyarlı olmaktır. Bakanlıktan işletme izni almış turizm ve seyahat acenteleri KITSAB’a üye olmak zorundadırlar. Üye olma zorunluluğu Turizm ve Seyahat Acenteleri Yasası gereğidir. KITSAB genel kurul, yönetim kurulu, demetim kurulu ve disiplin kurulundan oluşmaktadır. Bu sivil toplum kuruluşunun gelirleri üyelik aidatları, sosyal ve eğitsel faaliyetler sonucu elde edilen gelirler, yayınlar ve hizmet karşılığı elde edilen gelirler, bağış ve yardımlardan oluşmaktadır.
KITSAB’ın İsveç, İngiltere, Almanya, Kırgızistan, İstanbul, İzmir ve Antalya olmak üzere beş ülkede turizm ofisi bulunmakta olup merkezi Lefkoşa’dadır. Genel kurul iki yılda bir ve kasım ayında olağan olarak toplanmaktadır. Yönetim kurulu genel kurul toplantısını toplantı gününden on gün önce günlük yayın yapan bir gazetede ilan ederek üyelerine duyurmaktadır. Bu çağrı bakanlığa da bildirilmektedir. Yönetim kurulu toplantıları ise her ay en az bir defa gerçekleştirilmektedir. KITSAB’a tur ve transfer hizmetleri sunan, otel rezervasyonları gerçekleştiren “A” grubu, sigorta temsilciliği ve bilet organizasyonu hizmeti sunan “B” grubu turizm ve seyahat acenteleri üye olabilmektedir.
Referanslar
Dallaryan, S. (2006). Turizm’de Kriz Yönetimi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Kriz Yönetiminin Ülke Turizminin Gelişimine Etkileri (Basılmış doktora tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü;https://www.tursab.org.tr/haberler/tursab-kuzey-kibris-turk-turizm-ve-seyahat-acenteleri-birligi-kitsab-ve-kibris-turk-otelciler-birligi-kitob-ile-birlikte-girnede-bir-istisare-toplantisi-gereklestirdi, (Erişim tarihi: 16.01.2020); https://www.kibrispostasi.com/c35-KIBRIS_HABERLERI/n303589-kibris-turk-seyahat-acenteleri-birligi-31inci-genel-kurulu-yapildi, (Erişim tarihi: 16.01.2020); http://www.kitsab.org/, (Erişim tarihi: 16.01.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acentaları Birliği, http://www.kitsab.org/, (Erişim tarihi: 16.01. 2020).