Seyahat Acentası Belgesi

Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü

Türkiye’de seyahat acentacılık faaliyetlerinde bulunmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen seyahat acenta belgesinin alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Seyahat acenta belgesinin başvuru koşulları ve süreci, 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile Seyahat Acentaları Yönetmeliği ile belirlenmektedir. İşletme belgesi tüzel kişilere verilmektedir ve bu belge devir edilemez.

İşletme belgesi almak isteyen acentaalar öncelikle işletme adı belirlemek zorundadır. Bu ad, daha önce tescil edilmiş veya iltibasa yol açabilecek nitelikte olmamalıdır. Seyahat acenta belgesi almak isteyen tüzel kişiler, belirledikleri acenta unvanını da belirten bir dilekçe ile Bakanlığa başvurmalıdır. Bakanlık seyahat acenta unvanının uygun olup olmadığını yazılı olarak başvuru sahibine ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB) bildirir. Başvurusu olumlu sonuçlanan tüzel kişiler, kendilerine tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde başvuru dilekçesiyle kanunda belirtilen belgelerle birlikte TÜRSAB’a başvuru yapmak zorundadır. İstenen belgeler arasında kuruluş teminatının aslı da istenmektedir. Kuruluş teminatı seyahat acentasının yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, Bakanlıkça ilgililere ödeme yapılması için belirlenen miktardır.

TÜRSAB, işletme belge başvuru dosyasını inceledikten sonra adresten denetleme ve değerlendirme yapar. Adreste denetlemelerde; ulaşılabilecek mahalde yer alıp almadığı, acenta unvanını taşıyan yazı veya tabelanın görünür olup olmadığı, uygun büyüklükte ve düzende olup olmadığı, elektronik iletişim cihazı olup olmadığı, seyahat acentası hizmetleri dışında başka faaliyet yapılıp yapılmamadığı gibi kontrollerde bulunur. Ayrıca personele ilişkin kayıtların tutulup tutulmadığı hususlarında da denetim yapar. Yaptığı denetlemeler sonucu, görüşünü Bakanlığa ve başvuru sahibine bildirir. Reddedilen başvuruların gerekçeleri belirtilir. Başvuru sahibi, belirlenen süreler içerisinde itiraz edebilir. İtiraz, Bakanlıkça karara bağlanır ve gerekli görmesi durumunda Bakanlık da denetim yapabilir. TÜRSAB tarafından yapılacak denetleme sonucunda mevzuatta belirtilen şartlara sahip olduğu belirlenen aday işletmeler TÜRSAB üyesi olarak kayıt ettirilirler. Kabul edilen başvuru sahiplerine işletme belgesi verilir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

www.tursab.org.tr/yönetmelikler, (Erişim tarihi: 15.07.2019); www.tursab.org.tr/yasalar, (Erişim tarihi: 15.07.2019).