Selçuk Palas (Augustus Otel)

Konaklama Tesisi Otel

(Konya, 1895 - )

Anadolu-Bağdat Demiryolu’nun Almanlar tarafından Konya’da yapılmasının ardından bölgeye gelen yolcuların konaklama ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla Augustus Otel inşa edildi (1895). 1895 yılında yapılan otel, Konya’nın Meram ilçesine bağlı Şeyh Sadrettin Mahallesi, Alay Caddesi’nde gar binasının doğusunda yer almaktadır. O dönem bazı yetersizliklerden dolayı trenlerin geceleri seyahat etmeleri mümkün olmadığından yolcular istasyon civarında bulunan otellerde kalmışlardır. Augustus Otel istasyonun hemen karşısında yer alan konumu itibari ile yolcuların konaklama açısından tercih ettiği otellerden biri oldu. Otelin sahibi otele ismini veren Konya’nın Rum zenginlerinden Augustus’tur. Augustus Otel, Selçuk Palas ismi ile de bilinmektedir.

Anadolu-Bağdat Demiryolu, istasyon ve lojmanların Almanlar tarafından yapılması ile bu çevrede yapılan diğer otellerle birlikte Augustus Otel de Alman mimari tarzına uyum sağladı. Bodrum kat üzerine üç katlı olarak inşa edilen Otel, doğuda geniş bir bahçeye sahiptir. Asıl cephesi doğuda olan otelin cephelerinde muntazam bir taş işçiliği görülmektedir. Binanın yapım tekniği yığmadır. Otelin ana malzemesini düzgün kesilmiş sille taşı oluşturmakla birlikte iç mekânda ahşap, yer yer kerpiç ve bağdadi kullanılmıştır. Otelin iç planına göre bir ana koridor etrafında oda ve mekânlar yer almaktadır. Yapı özellikle cephelerdeki süslemeler ile dikkat çekmektedir. Cephelerdeki taş işçiliği, barok pencere kemeri, kemerlerin kilitli taşları, ferforjeler, barok ve ampir süslemeler XIX. yüzyıl Avrupa mimarisinin etkilerini yansıtmaktadır. Otelin zemin katına batıdan girilmekte ve bu katta batıda cadde üzerinde dört adet dükkân bulunmaktadır. Kapasite yetersizliğini gidermek için 1926 yılında otelin ikinci katının kuzey ve güney ucuna ek yapılarak binaya uyarlandı.

Otel, 1924 mübadelesinin ardından Selanik Vodina’dan gelen Hıfzı Hamide Günas Ailesine verildi, bir müddet sonra ise Askeri Ulaştırma Okulu olarak kullanıldı. Otelin dükkânlarından biri bu dönemde postane olarak da bir süre kullanılmış ve ardından yapı tekrar konaklama hizmeti vermeye devam etti. Bir dönem Anadolu’nun ve dünyanın pek çok farklı yerinden trenle Konya’ya gelen seyyahları, sanatkârları, tüccarları ağırlayan ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayan Augustus Otel, 1980 yılında terk edildi ve zaman içerisinde yıpranmaya maruz kaldı. Otel 2011 yılında Meram Belediyesi tarafından restore edilerek dört odası suit olmak üzere toplam 12 odalı bir Butik Otel konsepti çerçevesinde hizmet vermeye başladı. Butik Otel olarak kullanılan tarihi yapı aynı zamanda toplantı salonu, restoran, nişan, kına ve düğün organizasyonlarının yanı sıra sergi, konser gibi pek çok farklı etkinliklere de ev sahipliği yaptı. Butik Otel olarak verdiği hizmet faaliyeti son bulan otel günümüzde de kullanılmamaktadır.

Referanslar

Karpuz, H. (2009). Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Konya 42 (Cilt 1). Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları; Kocadağıştan, M. A. (2010). Augustus Otel Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi Raporu.