Selçikler (Sebastiye) Örenyeri

Doğal ve Kültürel Miras Antik Kent

Uşak’ın Sivaslı ilçesine bağlı Selçikler Köyü’nde bulunan antik kent, ismini Roma İmparatoru Augustus’a bağlı olan anlamında kullanılan Latince kökenli Sebaste kelimesinden almıştır. Sivaslı ilçesinin iki kilometre güneybatısında yer alan Sebaste antik kenti, Roma imparatoru Augustus tarafından MÖ 20 yılında kurulmuş ve döneminin 12 önemli kentinden biridir. Antik kenti önemli kılan bir özellik ise MÖ IX. yüzyılda yakın çevresindeki kentlerin Psikoposluk merkezi olmasıdır. Antik dönemlerdeki Sardeis’ten Smyrna’ya ve Ephesos’tan Lykia’ya doğru olan ticaret yollarını birleştiren bir konumda olması sebebiyle de kent, önemli bir merkezdir. Araştırmacılar ayrıca antik kentin bulunduğu ilçe Sivaslı’nın Sebaste kelimesinin Türkçeleşmiş hali olduğunu da öne sürmektedir. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar, MÖ 5500 ile 3500’lü yıllardan itibaren yerleşim olduğunu ortaya çıkarmıştır. Hitit, Luyi, Lydia ve Frigya uygarlıklarından izler bulunan kentte 1966-1978 Yılları arasında Prof. Dr. Nezih Fıratlı'nın başkanlığında kazı çalışmaları yürütülmüştür. Söz konusu kazılarda iki kilise ve kilise inşaatının altında kalmış bir Roma hamamının var olduğu bulunmuştur. Köyün güneyindeki Çingil Çayı civarında nekropol alanı olarak belirlenen sahada bulunan üç ayrı Tümülüs üzerine yapılan arkeolojik çalışmalar sonrası Tunç ve Kalkolatik dönemlere ait buluntulara rastlanmakla birlikte bu tümülüslerin daha önceden tahrip edildiği de bulgulanmıştır. Bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1983 yılında birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir.

Referanslar

Sebaste Antik Kenti Resmi Sitesi (2020). Sebaste Antik Kenti. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/usak/gezilecekyer/sebasteselcikler, (Erişim tarihi: 12.02.2020); Selçikler Belediyesi (2020). Sebaste Antik Kenti. http://www.selcikler.bel.tr/index.php?modul=10_3&id=1, (Erişim tarihi: 16.02.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2020). Selçikler Örenyeri. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/usak/gezilecekyer/sebasteselcikler, (Erişim tarihi: 13.02.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Taştemür, E. (2017). Sebaste Antik Kenti. İçinde R. M. Czichon, Ş. Söyler, B. Can ve İ. Çavuş (Editörler), Yüzey Araştırmaları ve Kazılar Işığında Uşak (ss. 83-90). İstanbul: Uşak Müzesi Müdürlüğü.