Sedir Adası (Kedreai)

Doğal ve Kültürel Miras Örenyeri Sit Alanı

Günümüzde Sedir Adası olarak bilinen adanın eski adı Kedreai’dir. Kedreai ismi, sedir ağacı anlamına gelen “Kedros” kelimesinden gelmektedir. Ada ismini, sedir ağacından almasına rağmen günümüzde bölgede sedir ağacına rastlamak pek mümkün değildir. Sedir Adası, coğrafi ve idari açıdan Muğla’nın Ula ilçesine bağlıdır. Adaya erişim, yakınlık ve ulaşım kolaylığı bakımından çoğunlukla Ula ilçesi Akyaka Mahallesi’nden ya da Marmaris ilçesi Çamlı Köyü’nde bulunan teknelerle gerçekleşmektedir. Yaklaşık bir kilometre kare alanı ve üç kilometrelik kıyı uzunluğuna sahip olan Sedir Adası; kuzeyde Bodrum Yarımadası, güneyde Datça Yarımadası, batıda İstanköy Adası olan Gökova Körfezi’nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Sedir Adası’nda yazların kurak, kışların ise yağışlı olduğu tipik Akdeniz iklimi özellikleri görülmektedir.

Sedir Adası, antik kalıntıların oldukça yoğun olduğu üçlü ada grubunun (orta ada, küçük ada ve Sedir Adası) en büyüğüdür. Kedreai, önceleri Karia devletine, sonradan da Rodos devletine bağlı olarak varlığını sürdürmüştür. Sedir Adası, Kedreai antik kenti ve Kleopatra Plajı ile ünlüdür. Destinasyonun sahip olduğu turizm çekicilikleri arasında; kesme taştan yapılan kule ve sur duvarları, günümüzde yalnızca temelleri kalan Apollon Tapınağı, kentin ticaret merkezi olan agora, 2500 kişilik tiyatro, tarihi MS V. – VI. yüzyıllara dayanan Büyük Bazilika, kilise ve şapel kalıntıları, antik liman ve sarnıç kalıntıları yer almaktadır. Sedir Adası’nın kuzeyinde yer alan sahilindeki altın sarısı rengi kumlar, özel aşamalardan geçerek meydana gelen kalker damlacıklarından oluşmaktadır. Ayrıca kumlara dair çeşitli efsaneler söz konusudur. Bunlardan en yaygını, Mısır Kraliçesi Kleopatra ile sevgilisi Roma komutanı Antonius’un buluşmalarına ev sahipliği yapacak olan adaya, kumların Mısır’dan gemilerle getirildiği şeklindedir. Bahsi geçen kumlar, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında korunmaktadır. Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün verilerine göre, adaya gelen ziyaretçi sayısı her yıl artmakta olup, 2018 yılının ilk dokuz ayında 149 bin 651 yerli ve yabancı turist Sedir Adası’nı ziyaret etti. Ziyaretler çoğunlukla yaz aylarında, tekne turları ile gerçekleştirilmektedir. Adada soyunma kabinleri, duş ve tuvalet bulunmakla birlikte konaklama yeri ya da kamp alanı bulunmamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Diler, A. (2007). Kedria- Sedir Island. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları; Girgin, M. ve Ertürk, M. (2011). Sedir Adası ve Çevresinin Jeomorfolojisi, Doğu Coğrafya Dergisi, 15 (23): 251-262; Müze (2019). Sedir Adası Örenyeri, https://muze.gov.tr/muze-detay?DistId=SDR&SectionId=SDR01, (Erişim tarihi: 05. 11. 2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019). Sedir Adası – Kedrai, https://mugla.ktb.gov.tr/TR-158175/sedir-adasi---kedrai.html, (Erişim tarihi: 04. 11. 2019); Travel Muğla (2019). Sedir Adası Nerede? Nasıl Gidilir? https://www.travelmugla.com/sedir-adasi-nerede-nasil-gidilir/, (Erişim tarihi: 08. 11. 2019); Trthaber (2018). Sedir Adası turistlerden yoğun ilgi görüyor, https://www.trthaber.com/haber/yasam/sedir-adasi-turistlerden-yogun-ilgi-goruyor-385263.html, (Erişim tarihi: 07. 11. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Diler, A. (2007). Kedria- Sedir Island. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.