Samsun Kent Müzesi

(Samsun, 2013 - )

Samsun’un İlkadım ilçesi Zafer Mahallesi’nin sınırları içindeki Atatürk Bulvarı'nın üzerinde bulunmaktadır. 2013’te açılan Samsun Kent Müzesi’nde, Samsun‘un sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısına ilişkin bilgi, belge, fotoğraf ve malzemeler sergilenmektedir. Demiryolu Lokali olarak kullanılan eski TCDD binalarının restore edilmesiyle oluşturulan Kent Müzesi tarihi yapısı, mimarisi, iç ve dış tasarımıyla da ilgi çekicidir. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde kurulan müzeye Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Yerel Tarih Grubu, Alaçam Mübadele Müzesi, Samsunspor, Gazi Müzesi, Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırma Derneği, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ve Samsun 6. Bölge Eczacılar Odası Başkanlığı gibi kurum ve dernekler arşiv, belge ve bilgi paylaşımında bulundular.

Bahçesinde kafeterya ve çeşitli arkeolojik eserlerin bulunduğu müze, yedi bölümden meydana gelmektedir. A1 kısmında Samsun’un tarihi, tarih şeridi dekoruyla kronolojik olarak sunuluyor. Ayrıca bu bölümde Samsunlu ünlüler, Kurtuluş Savaşı dönemi ve Samsun’un geçmişte en önemli geçim kaynağı olan tütüncülük hakkında bilgi ve belgelere yer veriliyor. B1 bölümü kent tarihinde göçler anlatılmaktadır. Bu kısımda mübadele ve göçler, kent tarihinde afetler, sanal müze, bir zamanlar Samsun ve müze binasının tarihçesiyle ilgili panolar, haritalar ve kıyafetler dekorlarla paylaşılmaktadır. Yine sözlü tarih bölümünde mübadillerin ağızlarından geliş hikayeleri kiosklar vasıtasıyla sunulmaktadır. B2 bölümünde Cumhuriyet Samsun’u, Atatürk ve Samsun, Samsun’un milletvekilleri, valileri, belediye başkanları ve şehrin demografik yapısı hakkında bilgiler sunuluyor. B3 bölümünde Samsun’da bulunan tarihi yapılar ve kentin mimari yapısı ile ulaşım tarihiyle ilgili bilgi ve belgeler bulunmaktadır. B3 bölümünde bulunan interaktif kent enformasyon bölümüyle kentin farklı bölümlerinden canlı görüntüler ve kentin gelişimi sunulmaktadır. C1 bölümünde geleneksel çarşı-arasta, el sanatları, kentin ekonomik yapısı, Karadeniz ve balıkçılıkla ilgili bilgiler canlandırmalarla verilmektedir. C2 bölümünde Samsun’un coğrafi yapısı, florası ve faunasıyla Samsun’da turizm ve basın, iletişim, spor ve eğitim tarihi hakkında bilgi ve belgelerle bulunmaktadır. C3 bölümünde sağlık tarihi, yemek kültürü, Samsun’da çocuk, düğün gelenekleri, sözlü tarih kültür ve sanat tarihi bilgileri belge ve filmlerle sunulmaktadır.

Hemen hemen tüm Anadolu şehirlerinde bulunan kent müzelerinden farklı olarak Samsun Kent Müzesi, ziyaretçileriyle interaktif iletişimi sağlayan soy isminizle soy ağacınızı çıkarmak ya da çocuğunuzu müzeye kaydedebilmek gibi farklı bir uygulamalarla diğerlerinden ayrılıyor. Bu özellikleriyle Müze, 2015 yılında düzenlenen XX. Luigi Micheletti Ödüllerinde finale kalarak Avrupa’nın en prestijli altı müzesi içerisinde yer aldı.

Referanslar

Samsun Valiliği. (2019). Samsun Kent Müzesi, http://samsun.gov.tr/samsun-kent-muzesi, (Erişim tarihi: 14.06.2019); Samsun Büyükşehir Belediyesi. (2019). Samsun Kent Müzesi gezi rehberi, Samsun: Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Yayınları; Yılmaz, C. (Editör) (2015). Samsun Turizm Rehberi: Gazi Müzesi (s. 23). Samsun: Büyükşehir Belediyesi Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Samsun Büyükşehir Belediyesi. (2019). Kent Müzesi, http://www.samsunkentmuzesi.com/, (Erişim tarihi: 14.06.2019).