Rezervasyon Kaynakları

Otel işletmelerinde rezervasyon talebi çok çeşitli pazar bölümlerinden gelebilmektedir. Bunlar; acenta, paket tur, antlaşmalı şirket, toplantı grupları, sürekli konaklayanlar, havayolu ulaştırma çalışanları, kısa konaklama yapanlar vb. olarak sayılabilmektedir. Kişi sayısına göre rezervasyon kaynakları farklılık gösterebilmektedir. Rezervasyonlar; bireysel (münferit), tekil grup ve seri grup rezervasyonları, blok rezervasyonlar olmak üzere farklı şekillerde olabilmektedir. Otel ve havayolu ile tur operatörü-seyahat acentası arasında olabileceği gibi, turizm işletmeleri ile şirket veya kuruluşlar arasında da rezervasyon antlaşmaları yapılabilmektedir. Bir konaklama işletmesi ile tur operatörü arasında yapılacak sözleşmelerde bu rezervasyon kaynaklarından biri seçilebileceği gibi toptancı seyahat acentasının amaçlarına ya da farklı programlarına göre birkaçı bir arada da kullanılabilmektedir. Rezervasyon kaynağının türüne ve yapılacak antlaşmalara göre farklı fiyatlandırma politikaları izlenebilmektedir.

Konuma göre, şehir ve kıyı otellerinin rezervasyon kaynakları da birbirlerinden farklılık gösterebilmektedir. Şehir otellerinin rezervasyon kaynakları daha çok iş, toplantı ve fuar amaçlı müşterilere yönelik iken, kıyı otellerinde ağırlıklı olarak tatil ve gezi amaçlı konaklamalar söz konusudur. Bunun yanı sıra, otel veya acentanın bulunduğu ya da faaliyet gösterdiği bölgenin özelliklerine göre rezervasyon kaynakları farklılık gösterebilmektedir. Bölgenin sahip olduğu tarihi, coğrafi ve doğal kaynaklar, ziyaret amacı üzerinde etkili olacağı için rezervasyon kaynaklarını belirleyici niteliktedir.

Referanslar

Eraslan, N. (2013). Konaklama İşletmelerinde Önbüro İşlemleri ve Yönetimi (Dördüncü baskı). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; İçöz, O. (2009). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi. Ankara: Turhan Kitabevi.