Protokol Masa Hazırlığı

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Protokol masası hazırlığındaki titizlik, protokol kelimesine haiz kişilere verilen önemden ileri gelmektedir ve mutlaka bir servis hazırlığı gerektirmektedir. Protokol masa hazırlığı; resepsiyon, kokteyl, parti ve yemek davetlerinde kullanılacak masaların servis usul ve esaslarına uygun olarak protokol kuralları çerçevesinde hazırlanması olarak tanımlanır. Protokol masa düzenine geçilmeden evvel özellikle salonun bir gün önceden temizlik ve düzen açısından hazır hâle getirilmiş olması gerekmektedir. Protokol görevlisi ya da sorumlusu ilk olarak masa ve sofra planının krokisini çizer ve iş akış planını tespit eder. Düzenleme işinin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için kimlerin neyi ne zaman yapacağını gösteren çalışma planı hazırlanır ve bu çerçevede ön hazırlık çalışmalarına başlanır. Davete ilişkin kullanılacak servis araç ve gereçlerinin temini, bakımı, temizliği ve eksiklerin giderilmesi işi bir gün önceden yapılır. Davetin verileceği gün salon ve masa düzenlemeleri önceden belirlenen planlara göre yürütülür. Salon düzenlemesi yapılırken atıl alan bırakılmamalıdır. Atıl alanların yüksek çiçekler vb. dekoratif malzemelerle doldurulması salonun daha şık ve zengin bir görünüme sahip olmasını sağlayabilir. Misafirlerce masa ve oturma yerlerinin bulunması büyük davetlerde güç olabileceğinden masalar numaralandırılır. Misafirlerin masadaki yerlerini göstermek için isimler yazılarak isimliklere (kartlık) geçirilir. İsimlikler kuver tabağının önüne veya soluna yerleştirilir. Protokol yemeklerinde kullanılan isimlikler genellikle gümüştendir.

Protokol yemeklerinde oturma düzenini protokol görevlisi ya da sorumlusu hazırlar. Misafirlerin masalarını rahat bir şekilde bulabilmeleri için salon ve sofra düzenini gösterir plan, salona girişte ya da antrede bir masa üzerinde hazırlanır. Davetin kalabalıklığına göre ayrıca alfabetik sıralanmış müşteri fihristi de bulundurulur. Bu sayede salona gelen misafirler hem aperatiflerini alır hem de yerlerini bu plandan öğrenirler.

Protokol masası hazırlanırken masalara menaj olarak sadece tuzluk konulur. Kokusundan kaynaklanabilecek hoş olmayan bir durumla karşılaşmamak için biberlik masada yer almaz. Servisin daha rahat yapılabilmesi için kuverler arası uzaklık artırılır (70-80 santimetre). Rafine (özenli) mutfak araç ve gereçleri (kaliteli porselen, gümüş ya da altın yaldızlı yemek takımları, itina ile özel hazırlanmış yemekler vb.) tercih edilmelidir. Masa üstü servis takımları yerleştirilirken “çalışanların birbirlerini engellememesi için soldan sağa doğru gidilerek (saat yönünde) yapılır”. Davetli sayısına, yemek çeşidine, masa şekline, tercih edilen servis usulüne vb. göre kuver açılır. Masalarda gösterişli bir kuver tabağı kullanılır, metal servis takımları ve diğer kuver malzemeleri usulüne uygun olarak yerleştirilir.

Resmi yemeklerde genellikle elle yenen yiyecekler bulunmaz ancak eğer yine de servis edilecekse kişisel kullanım için içinde çeşitli esanslar (limon, lavanta vb.) bulunan el tası masaya eklenmelidir. Masa hazırlığındaki en son yapılan iş, masanın dekorasyonudur. Dekorasyon için “şamdan, meyve sepetleri, ensiz masa örtüleri ve çiçekler” kullanılır. Akşam verilen ziyafetlerde mum ışığının gözü almaması ve görünüşü kapatmaması için göz seviyesinden yukarıda eşit aralıklarla şamdanlar konulur. Aynı şekilde, görüşü kapatmaması için vazolu çiçek yerine parter çiçeklere yer verilmelidir. Diğer yandan, ziyafetlerde kuvvetli kokan çiçekler tercih edilmez. Sandalyeler ve masanın dekorasyonunda aşırılıktan kaçınılmalı, kullanılan tüm malzemeler renk ve şekil açısından bir bütünlük içinde olmalıdır.

Referanslar

Gürel M. ve Gürel, G. (1991). Servis ve Bar Temel Ders Kitabı. Ankara: Türk Hava Kurumu Basımevi; Mısırlı, İ. (2011). Görgü, Nezaket ve Protokol “Kurallar Uygulamalar” (Üçüncü Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Sevinç, N. (2004). Protokol Bilgisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Sökmen, A. (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi (Yenilenmiş üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Tez, Z. (2012). Lezzetin Tarihi, Geçmişten Bugüne Yiyecek, İçecek ve Keyif Vericiler (İkinci baskı). İstanbul: Hayy Kitap.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yılmaz, Y. (2014). Konaklama & Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi. (Gözden geçirilmiş dokuzuncu baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.