Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Otel Yöneticiliği Bölümü
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel Yöneticiliği
(İstanbul, 2008 - )
Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından 2008 yılında kurulan Özyeğin Üniversitesi’nin açıldığı dönemdeki ilk lisans programlarından biri olarak faaliyete geçen Otel Yöneticiliği Bölümü, bu isim altında faaliyet gösteren Türkiye’deki ilk ve tek lisans programını sunmaktadır. 21.05.2009 tarihinde kurulan ve aynı yıl ilk öğrencilerini kabul eden Bölüm, tüm dersler kapsamında dört yıllık lisans programı kapsamında İngilizce öğretim vermektedir. Bölümün sunduğu lisans programının amacı, otel yöneticiliği, yiyecek ve içecek işletmeciliği ana iş dallarında, uluslararası deneyime sahip ve araştırmacı bir akademik kadro eşliğinde, kendi işini kurabilecek, tecrübeleri doğrultusunda uluslararası zincir otellerde üst düzey yöneticilik yapabilecek etkin, çağdaş değerleri özümsemiş profesyoneller yetiştirmektir.
Öğrencilerine otelcilik alanındaki güncel konularda teorik öğretim yanında uygulamalı eğitim olanakları da sunan Bölüm, bu amaçla düzenlenmiş 3,650 metrekare alanda konumlanmış olan Mükemmellik Merkezi’ne sahiptir. Bu merkezde tasarım dersleri için kullanılan boş otel odası yanında, The Marmara, Martı Hotels ve Swissotel the Bosphorus İstanbul tarafından tefriş edilmiş üç otel odası, resepsiyon ve lobi alanı, banket odası, tadım sınıfı, L’Atelier Bleu restoranı ve mutfağı ve diğer mutfaklar gibi uygulama birimleri bulunmaktadır. Kurucu Müdürlüğünü M. Teoman Alemdar’ın yaptığı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun da ilk lisans programı olarak açılan Otel Yöneticiliği Bölümü, bu dönemden itibaren sektörel iş birliklerine de önem vermekte ve The Marmara, Accor gibi ulusal ve uluslararası otel gruplarıyla işbirliği antlaşmaları gerçekleştirmektedir.
İşletme, pazarlama, finans, muhasebe, ekonomi, insan kaynakları gibi temel işletmecilik dersleri yanında otelcilik endüstrisinin çeşitli alanlarını kapsayan sektörel dersler (odalar bölümü yönetimi ve teknolojileri, yiyecek-içecek yönetimi ve servisi, yiyecek-içecek işletmelerinde planlama ve denetim, toplantı ve ikram yönetimi, otelcilik yönetimi uygulamaları vb.) öğretim planında yer almaktadır. Yapay zeka, yeni medya, dağıtım kanalları ve gelir yönetimi, sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve girişimcilik gibi güncel konular yanında sanat tarihi, psikoloji, turizm sosyolojisi gibi beşeri bilimler alanındaki dersler de öğrencilerin otelcilik alanını çok boyutlu olarak öğrenmelerini sağlamaktadır. Öğrenciler, lisans öğrenimleri sırasındaki iki stajları yanı sıra son akademik yılının bir dönemi boyunca rotasyonel yönetim stajı gerçekleştirmekte ve endüstri projesi hazırlayarak öğrenimlerini tamamlamaktadırlar.
Bölümün bir diğer öncü uygulaması ile Türkiye’de otelcilik sektörünün gelişimine katkıda bulunmuş yatırımcıları onurlandırdıkları Türkiye Otelciliği Önderleri Bienali’dir.
Referanslar
Alemdar, M. T. (2018). Akademik Yönetim Kadromuz Mezunlarımızı Anlattı. Gazete Özü Haziran 2018. İstanbul: Özyeğin Üniversitesi; https://www.ozyegin.edu.tr/tr/uygulamali-bilimler-yuksekokulu/mudurun-mesaji, (Erişim tarihi: 08.02.2020); https://www.ozyegin.edu.tr/tr/otel-yoneticiligi-lisans-programi/hakkinda, (Erişim tarihi: 08.02.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://www.ozyegin.edu.tr/tr/uygulamali-bilimler-yuksekokulu, (Erişim tarihi: 08.02.2020); https://www.ozyegin.edu.tr/tr/otel-yoneticiligi-lisans-programi, (Erişim tarihi: 08.02.2020).