-
2020
Sivas kent merkezinde, 4 Eylül Sanayi Sitesi’nde bulunmaktadır. Müze, 02.09.2017 tarihinde Sivas’ın Zara ilçesinde doğan bağlama imalatçısı ve halk ozanı Şentürk İyidoğan tarafından kuruldu. Bakanlığa bağlı olmamakla birlikte özel müze statüsü de taşımamaktadır. Sanatçı kendi imalat atölyesinin karşısına uzun zamandır aklında olan müzenin çalışmalarına başladı. Müzenin içerisinde önemli halk ozanlarının sazları ve büstleri sergilenmektedir. Müze binasının yapımını Hakan Şahin üstlendi. Bina 40 metrekarelik bir alana kuruludur.
Ozanlar Müzesi günümüz sanatçılarının yardımları ve destekleri neticesinde kurulmuş olup müzede; Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Aşık Mahsuni Şerif, Davut Sulari, Ruhsati, Ali Ekber Çiçek, Muzaffer Sarısözen, Kaygusuz Abdal, Nesimi Çimen, Murat Çobanoğlu, Seyit Meftuni, Feyzullah Çınar ve Neşet Ertaş gibi ünlü halk ozanlarının büstleri teşhir edilmektedir. Ayrıca bu büstlerin yanında ozanların kendi sazları da sergilenmektedir. Bu büstlerin her biri İstanbul’daki heykeltıraşlara yaptırıldı. Heykeltıraşların kim oldukları hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
Aşık Veysel büstünü ünlü piyanist Fazıl Say, Neşet Ertaş büstünü ünlü bağlama sanatçısı Cengiz Özkan, Feyzullah Çınar büstünü ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı Erdal Erzincan, Pir Sultan Abdal büstünü ünlü bağlama virtüzörü Türk halk Müziği sanatçısı Arif Sağ, Zaralı Halil büstünü bağlama sanatçısı Ender Balkır, Murat Çobanoğlu büstünü sunucu Ezgi Sertel, Seyit Meftuni büstünü Türk müzisyen ve folklorcü Muharrem Temiz, Harabi büstünü Türk müzisyen Erkan Oğur yaptırdı. Bronz malzemeden yapılmış olan her büstün yanındaki tabelada ozanın büstünü yaptıranın ismi de yer almaktadır. Müzedeki her bir büst dekoratif bir ağaç kütüğü üzerine yerleştirilidir. Kütük üzerinde yer alan düğmelere basıldığında ozanların sesinden kendi seslendirdiği türkülerin müze ziyaretçileri tarafından dinlenmesi sağlanmaktadır. Ayrıca büstlerin yanında ozanların kendi çaldığı sazlar da yer almaktadır. Günümüzde hangi sanatçı hangi ozanın eserini seslendiriyorsa heykelin maliyetini de o sanatçı karşılamıştır. Buraya gelen ziyaretçiler geçmişten bu yana sesleri olan bütün ozanlarımızı kendi sesiyle dinleyebilmektedir.
Müze içerisinde yalnızca Muzaffer Sarısözen’in büstü bulunmamaktadır. Müzenin kurucusu Şentürk İyidoğan, Sanatçı Muzaffer Sarısözen’in Türkiye’nin birçok yerini gezip derleme yaptığı ona uygun bir hizmetin olmasını istediğinden dolayı her ilden birer kişinin Muzaffer Sarısözen’e daha iyi hizmet edebilmesi için onun tabelasının daha sonra yapılacağını söylemektedir. Ozanlar Müzesi içerisinde eksik olan büstler ve sazlar bulunmaktadır. Bunlar halen yapım aşamasında olmasından dolayı eserler tamamladığında müzeye getirileceklerdir.
Referanslar
http://www.sivas.gov.tr/ (Erişim tarihi: 15.02. 2020.); https://www.buyuksivas.com/ozanlar-muzesi (Erişim tarihi: 17.02.2020); İyidoğan, Ş. İle 16. 02. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: T. Bağbaşı).