Örgütlenmiş Kitle Turizmi (Organized Mass Tourism)
Kavram Sosyoloji
Cohen’in, turizm deneyimlerini sınıflandırdığı, turistin gittiği yerin ortamında kurduğu ilişkilerin nitelik ve niceliklerini tanımlayan ilişkisel-etkileşimsel boyuttaki turizm çeşitlerinden biridir. Cohen’in ilişki boyutundaki sınıflandırma esasına göre ise, bireysel kitle turizmi ile birlikte kurumsallaşmış turist grubunu içerir. Bu grupta turizm faaliyetleri, gündelik yaşama benzer bir ortamda, rehberli turlar, klimalı otobüs, kırsal çevrede hızlı viteste devam eden bir seyahat kapsamındaki rahatlık koşullarında ve tehlikeden en uzak şekilde gerçekleşir. Bir başka deyişle, Cohen’in eski alışkanlıkların güvenlik öğelerini içeren alışıklık ve değişim heyecanı öğeleri içeren yenilik kutupları arasında tanımladığı düzeylerde, alışıklık ekseninin en ucunda yer alan turizm çeşididir. Örgütlenmiş kitle turizmi, yaşadığı yerin koşullarını içeren “çevresel balon” sınırları içerisinde turizm faaliyetlerine katılmayı tercih eden, alıştığı ortamın dışına çıkmaktan en az hoşlanan, gezinin önceden, kendi kontrolü dışında belirlenen rota ve programı kapsamındaki yeniliklere uzak, gezi boyunca çevreye ilgisiz olan turistleri kapsar.
Kaynak: Yazar tarafından oluşturulmuştur.
Örgütlenmiş kitle turizminin de içinde bulunduğu kurumsallaşmış turizm, endüstriyel özellikler taşır; büyük turist gruplarına yönelik bir yapıda oluşturulduğundan, faaliyetlerin sorunsuz, etkin ve tüm aşamalarda hızlı süreçler şeklinde yürümesi esastır; bu kapsamda turistler deneyimlemeden çok gözlemler. Yenilikler, kontrol edilebilir ve ön görülebilir bir içerikte kurgulanır ve sunulur. Gezinin tüm macera öğeleri kontrol altına alınarak macera görünümleri oluşturulur. Bu yeniliklerin bir parçası olarak beklenen yerel öğeler de, yine belirli kalıplar (dekorasyon, bazı yemek sunumları ve lezzetler, belirli yerel çekicilikler vb.) halinde düzenlenir. Bu turizm kapsamında seyahat eden turistler, büyük oranda gittikleri yerin dilini bilmediklerinden, tüm faaliyetlerini bir rehber eşliğinde gerçekleştirir; turistlere özel olarak düzenlenen, yerel ortamdan yalıtılmış mekânlarda vakitlerini geçirir ve turizm deneyimi yaşarlar.
Referanslar
Avcıkurt, C. (2009). Turizm Sosyolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Cohen, E. (1972). Toward a Sociology of International Tourism. Social Research, 39(1): 164-182; Doğan, H. Z. (2004). Turizmin Sosyo-Kültürel Temelleri. Ankara: Detay Yayıncılık; Rızaoğlu, B. (2012). Turizm Davranışı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Cohen, E. (1972). Toward a Sociology of International Tourism. Social Research, 39(1): 164-182.