Narlıkuyu Mozaik Müzesi
Müze Mozaik Müzesi
(Narlıkuyu, Silifke, Mersin, 1975 - )
-
2019
Silifke’ye 20 kilometre uzaklıktaki Narlıkuyu’da yer alan hamam kalıntılarına ait üç güzeller konulu mozaik in situ olarak sergilenmek üzere 1975-1976 yıllarında müzeye dönüştürüldü. Hamam, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yüksek bir görevde bulunan Poimenios tarafından yaptırıldı. Sıcak su, Cennet Obruğu’ndan kaynağını almaktaydı. Suyun sıcaklığı, 8 °C’den 28 ° C’ye birdenbire ulaşmasıyla ortaya çıkan sıcaklık değişimi doğal bir fizik tedavi sağlamaktadır.
Hamam, MÖ IV. yüzyılın ilk yarısına tarihlendirilmektedir. Zeminde yer alan mozaik, siyah, beyaz ve sarı renkte taşlarla (tessera) oluşturuldu. Doğal renkli taşlardan oluşturulan mozaik, yöresel kuş ve çiçek motifleri ve geometrik motiflerle bezelidir. Mitolojik konulu mozaikte Zeus’un ünlü uyum tanrıçası Eurynome’den doğan üç kızı Aglaia, Thalia ve Euphrosine betimlendi. Üç kızkardeş, Kharites olarak anılıyor. Yunanca’da parlaklık, ışıltı ve güzellik anlamına gelen kharis sözcüğünden türetildi. Bu tanrıçalar, sanatın her dalının koruyucusu olup insanların ve tanrıların esin kaynağı olarak tanımlandılar. Ayrıca tanrıçaların üzerinde Ey, dost, bu güzel hamamın suyunun saklı olan kaynağını kimin bulduğunu sorarsan, bil ki o kişi, kutsal adaları dürüst yöneten ve imparatorların da dostu olan Poimenios’tur. ifadesi bulunan bir yazıt bulunmaktadır. Narlıkuyu Koyu, Antik Çağ’da olduğu gibi Bizans devrinde de deniz ulaşımında önemli bir liman yerleşmesiydi. Ortaçağ’da Porto Calamie adıyla deniz yolları üzerindeki konumunu sürdürdü. Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Kilikya bölgesinde günümüze ulaşabilmiş benzersiz zemin mozaiği eserinin sergilendiği önemli bir müzedir.
Referanslar
https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/mersin/gezilecekyer/narlikuyu-mozaik-muzesi, (Erişim tarihi: 20. 11. 2019); https://muze.gov.tr/s3/MysFileLibrary/Mersin%20Narl%C4%B1kuyu%20Mozaik%20M%C3%BCzesi-d98b8d97-d5b1-4330-ae24-73eb1be31fdd.pdf, (Erişim tarihi: 20. 11. 2019); Karabuda, G., Özdem, F. (2004). Sırtı Dağ, Yüzü Deniz: Mersin. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları; Önder, M. (1977). Türkiye Müzeleri ve Müzelerdeki Şaheserlerden Örnekler. Ankara: İş Bankası Kültür Yayınları; Yıldırım, M. (1994). İçel Sanat Kulübü Aylık Bülteni, Ekim, 29.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/mersin/gezilecekyer/narlikuyu-mozaik-muzesi, (Erişim tarihi: 20. 11. 2019); https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=SNM01&DistId=MRK, (Erişim tarihi: 20. 11. 2019).