Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

(Tekirdağ, 1976 - )

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nin bünyesinde faaliyet gösteren 11 meslek yüksekokulundan biri olan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, 15. 10. 1976 yılında kuruldu. Milli Eğitim Bakanlığı Örgün Yükseköğretim Genel Müdürlüğü- Yaygın Eğitim Kurumu Dairesi Başkanlığının altında kurulan Meslek Yüksekokulu, ilk öğrencilerini 19. 11. 1976 yılında alarak eğitim ve öğretime başladı. Mülkiyeti Özel İdare Müdürlüğü’ne ait olan binada, Sosyal Bilimler Bölümü ve Hayati Bilimler Bölümü olarak faaliyet göstermeye başladı. İlk olarak, Pazarlama, Sevk ve İdare ve Hayvan Besiciliği programları ile eğitim öğretime başlayan Meslek Yüksekokulu ilk mezunlarını 1977-1978 yılında verdi.

Tekirdağ Meslek Yüksekokulu, 1982’de kurulan Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dekanlığı’na bağlandı ve 450 öğrenci ile son mezunlarını, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Elektronik ve İşletme-Muhasebe programlarında verdi. 1982-1983 döneminde Elektrik, Motor ve Fermantasyon programlarını ekleyerek eğitim öğretim faaliyetlerini genişletti. 1987-1988 eğitim öğretim yılında katıldığı YÖK/Dünya Bankası İkinci Endüstriyel Eğitim Projesi ile birlikte, Haberleşme, Elektrik, Kontrol Sistemleri Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, İklimlendirme-Soğutma, Makine, Tarım Alet ve Makineleri Programları açıldı. Tekirdağ Ziraat Fakültesi ile 1992-1993 eğitim öğretim döneminden sonra Değirmenaltı ilçesindeki kampüste devam etti. 2006 yılında kurulan Namık Kemal Üniversitesi’ne bağlanan Meslek Yüksekokulu, 2008 yılında Teknik Bilimler ile Sosyal Bilimler olarak ikiye ayrıldı.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, 2020 yılı itibariyle, Dış ticaret, Büro Hizmetleri ve Sekreterlik, Muhasebe ve Vergi, Sosyal Hizmet ve Danışmanlık, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri, Ulaştırma Hizmetleri, Yönetim ve Organizasyon olmak üzere yedi bölüm ve 14 programdan oluşmaktadır. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu 2020 yılı itibariyle 2.724 öğrenci ve 26 öğretim elemanı ile eğitim öğretime devam etmektedir.

Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümnün altında, çağdaş turizm anlayışını göz önünde bulundurarak misafirlerin istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak, turistik yerleri yönetebilecek yetkin personel yetiştirme amacıyla Turizm ve Otel İşletmeciliği programı açıldı. Program, 1995 yılında açılmış olup ilk mezunlarını 1997 yılında verdi. 2020 yılına kadar toplam 1.456 öğrenci mezun etti. Meslek Yüksekokulu’nun mezunlar ofisi bulunup sektörde çalışan öğrenciler ile irtibat halinde olunmaktadır. Mezun öğrenciler ile iki yılda bir toplantı yapılmaktadır. Turizm ve Otel İşletmeciliği, örgün öğretim ve ikinci öğretim olarak iki program şeklinde hizmet vermektedir. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde, örgün öğretimde 205 öğrenci, ikinci öğretimde ise 125 öğrenci olup toplam aktif öğrenci sayısı 330’dur. Turizm ve Otel İşletmeciliği programında, iki Öğretim Görevlisi, bir Dr. öğretim üyesi ve iki Dr. Öğretim Görevlisi olmak üzere beş akademik personel eğitim vermektedir. Programda yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilmektedir.

Referanslar

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, http://sbmyo.nku.edu.tr/, (Erişim tarihi: 15.12.2020); Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Bölüm Başkanlığı, (2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, http://sbmyo.nku.edu.tr/, (Erişim tarihi: 15.12.2020).