Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

(Muş, 1987 - )

İlk olarak Fırat Üniversitesi'nin bünyesinde, Üniversite Yönetim Kurulu’nun 23.05.1986 tarih ve 1985-1986 6/90 sayılı kararı doğrultusunda Muş Meslek Yüksekokulu adıyla kuruldu. 1987 yılında Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Programını, 1988 yılında ise İnşaat Programını açtı. Muş Alparslan Üniversitesi'nin kuruluş kanunu ile Meslek Yüksekokulu Muş Alparslan Üniversitesine bağlandı ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak ikiye ayrıldı.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda Finans Bankacılık ve Sigortacılık, Büro Hizmetleri ve Sekreterlik, Pazarlama ve Reklamcılık, Yönetim ve Organizasyon, Görsel İşitsel Teknikler ve Medya ve Yapımcılığı, Muhasebe ve Vergi, Ulaştırma Hizmetleri ve Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri olmak üzere sekiz bölüm mevcuttur. Bu bölümlere bağlı olarak Bankacılık ve Sigortacılık, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, İşletme Yönetimi, Yerel Yönetimler, Radyo ve Televizyon Programcılığı, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Turizm ve Otel İşletmeciliği ile Aşçılık olmak üzere 12 tane program bulunmaktadır. Meslek Yüksekokulunun eğitim-öğretim kadrosunda, iki öğretim üyesi ve 32 öğretim görevlisi olmak üzere 34 akademik personel görev almaktadır. Meslek Yüksekokulu’nun 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 1.004 kayıtlı öğrencisi bulunmaktadır.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun bünyesinde yer alan Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık ve Turizm ve Otel İşletmeciliği olmak üzere iki program ile hizmet vermektedir. Aşçılık Programına 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul edilmesi planlanırken, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı 2017 yılında öğrenci kabulüne başladı. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programının 2019 yılı itibarıyla kayıtlı öğrenci sayısı 18’dir..

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programının açılmasında Muş ilinin kırsal turizm ve kış turizmine yönelik potansiyeli ve ilin turizm alanında kalifiye işgücü ihtiyacı etkili oldu. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programının amacı, turizm ve konaklama endüstrisinde hizmet üretim sürecinde çalışabilecek ve yönetime yardımcı olabilecek ya da kendi adına işyeri açarak çalıştırabilecek donanıma sahip ara insan gücünü yetiştirmektir. Bu amaçla program bünyesinde öğrenim gören öğrencilere üniversitenin konukevinde uygulamaya yönelik dersler verilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://sbmyo.alparslan.edu.tr/, (Erişim tarihi: 10.02.2020).