Muğla Gastronomi Aşçılar Derneği (MUGASDER)

(Muğla, 2016 - )

Muğla’da kurulan bir dernek olup, Muğla mutfak kültürünü ve değerlerini geçmişten günümüze yansıtmak, aşçılık mesleğini hem hukuksal hem de sosyal yönden daha iyi konumlandırmak ve sosyal dayanışmayı güçlendirmek amacı ile kuruldu. Aşçılık mesleğini tanıtmak amacıyla gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında faaliyetlerde bulunmak, festivaller, yarışmalar düzenlemek, meslek ile ilgili bütün organizasyonlara katılmak derneğin faaliyetlerini oluşturmaktadır. Derneğin en önemli hedefi ise, Türk kültürünün önemli parçası olan zengin Türk mutfağının dünya çapında hak ettiği yere gelmesi için mesleki çalışmalar yaparak tanıtımını sağlamaktır.

Muğla Gastronomi Aşçılar Derneği’ni ayırt edici kılan özellik ise, derneğe bağlı bütün üyelerin kök hücre kan bağışında bulunmuş olmasıdır. Dernek birçok sosyal sorumluluk projesi içerisinde yer aldı. Bu projelerden biri İzmir depreminin hemen ardından gerçekleştirildi. İzmir depremi felaketinde günde 5000 kişiye, dernek üyeleri tarafından yemek hazırlandı ve ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ulaştırıldı. Covid-19 salgını süresince hazırlanan yardım kolileri yine ihtiyaç sahiplerine dernek aracılığı ile ulaştırıldı. Muğla Gastronomi Aşçılar Derneği; Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip Bodrum Belediyesi ile gastronomi çalıştayı kararı alarak coğrafi işaretli ürünleri menülere kazandırmayı hedefledi. İki kez Muğla’nın coğrafi işaret tescili alan ilk ürünü olan mandalina festivali ve yine iki kez sofraların baş tacı olan zeytinyağı festivallerini gerçekleştirdi.

Muğla Gastronomi Aşçılar Derneği, farklı illerdeki lise ve üniversitelerde ücretsiz eğitim ve kariyer günleri düzenlemektedir. Ayrıca Muğla Gastronomi Aşçılar Derneği, Travelexpo Üçüncü Uluslararası Turizm Fuarı ve Gastronomi Zirvesi’nde 515 kilogramlık baklavanın özel fırında pişirilmesiyle Guinness Dünyanın En Büyük Baklava Rekoru kırılan; dev fırında 2.5 metre genişliğinde, yedi metre uzunluğunda ve 11 bin 800 dilim olarak yapılan baklavanın hazırlık aşamasına destek sağladı. Muğla Gastronomi Aşçılar Derneği, Türkiye Aşçılar Federasyonu’na (TAFED) bağlı bir dernek olmakla birlikte, Mupasder (Muğla Pastacılar Derneği), Mubarder (Muğla Barmenler Derneği) ve Mutasder (Muğla Tekne Aşçıları Derneği) ile dayanışma içerisinde olup kahve, ekmek ve zeytinyağı festivali organizasyonları ile faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Kökten, T. ile 15.01.2021 tarihinde yapılan görüşme. (L. S. Göktaş).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Muğla Gastronomi Aşçılar Derneği (MUGASDER), http://mugasder.com/, (Erişim tarihi: 10.01.2021).