MEKSA Marmaris Eğitim Merkezi

Eğitim-Öğretim Sertifika Programı

(Marmaris, Muğla, 1989 - 2002)

Marmaris Belediyesi’nin desteği ve belediye binasının bir kısmını eğitim merkezi olarak tahsis etmesiyle faaliyete geçen Türk Alman Ekonomik İşbirliği Kurumu Marmaris Eğitim Merkezi, turizm sektöründe (mutfak, servis, önbüro) çalışan ve çalışmak isteyen gençlere yönelik ilk eğitimi 1989 yılında vermeye başladı. İlk yıl öğrenci bulmakta zorlanan eğitim merkezi zor bulunan ve kayıt edilen 40 genç ile başlayan eğitim sonunda tüm kursiyerlerin işe yerleşmeleri sonucu, büyük bir başarı sağladı. Daha sonraki yıllarda eğitim merkezi kursiyerlerini sınavla almaya başladı ve başvuru sayıları 500 adaya kadar ulaştı. Başvuran aday kursiyerler yazılı sınav ve mülakat ile eğitim görecekleri bölüme göre belirlendi ve bu durum merkezin kapandığı 2002 yılına kadar bu şekilde devam etti. Takip eden yıllarda Köyceğiz’de de bir eğitim merkezi açan bu kurum yıllar içinde Turizm sektöründe çalışan binlerce genci yetiştirdi. Günümüzde mezunları sektörde genel müdür pozisyonundan kendi işletmesini kuran girişimcilere kadar geniş bir yelpazede hizmet vermeye devam etmektedir.

Kapanışına kadar, Turizm eğitimi sektöründe faaliyetini sürdürmüş olan bu kuruluş TESK, TOBB, TİSK, Halk Bankası, KOSGEB, Berlin Ekonomik İşbirliği Kurumu (BGZ) ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak imzalanmış bir protokol gereği yıllarca ara elemanlara yönelik meslek eğitimi MEKSA Vakfı çatısı altında verdi. Hizmet verdiği 1989 yılından 2002 yılına kadar faaliyet gösterdiği 13 yıl içinde yürüttüğü eğitim projelerinin finansmanı Alman Kalkınma Fonları ve Alman Çalışma Bakanlığı tarafından karşılandı. Eğitim Merkezinin öncelikli hedef kitlesi ve amacı, ailesi Almanya’da bulunan veya Türkiye’ye geri dönüş yapmış ailelerin çocuklarına ya da turizm sektörün de çalışan eğitim almamış gençlere mesleki yeterlilik kazandırarak iş yaşamına geçişlerini sağlamak oldu. Merkezin çalışanları dört yönetici ve üç eğitimci olmak üzere yedi kişilik bir ekipten oluşmakta ve ihtiyaç duyulan diğer eğitici kadro sektörde çalışan profesyonellerden sağlanmaktaydı. Eğitim merkezinde halka açık bir havuz ve The School Restaurant isimli bir restoran bulunmaktaydı. Daha sonraki yıllarda Muğla İl Özel İdaresi tarafından tahsis edilen 63 odalı, 120 yataklı Mavi Otel’de eğitimler sürdürüldü ve otelin işletmeciliği üstlenildi. Ayrıca, çıraklık eğitimi kapsamında. İŞKUR tarafından finanse edilen eğitimler ile yurtdışında. Kazakistan, Kırgızistan gibi Türk Cumhuriyetlerinde eğitim programları yürütüldü.

İş dünyasının katılımının önemsendiği projenin temel çerçevesi; Almanya’daki ikili (dual) meslek eğitim sisteminin temel unsurlarını kavrayan, Türk eğitim ve öğretim sisteminin mevcut güçlü yönlerini, deneyimlerini dikkate alan, meslek eğitim alanlarındaki ihtiyaçlara yönelik pratik tecrübeler elde etme amacını güden bir felsefeyle eğitim veren kurumun üst şemsiye organizasyonu olan Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayii Destekleme Vakfı (MEKSA), Türkiye’de 14 ilde, 26 İşletmeler Üstü Eğitim Merkezi’nde, 17 meslek dalında pratik meslek eğitimi verdi. Yılda yaklaşık 4.000 çırak öğrencinin eğitildiği bu merkezlerden bugüne kadar 10 bine yakın genç eğitimini tamamlayarak Kalfalık Eğitimi Başarı Belgesi aldı.

MEKSA Vakfı, Türkiye’de meslek eğitiminin gelişmesine katkıda bulunmak ve küçük sanayiye destek olmak amacıyla, 1985 yılında kuruldu. Berlin Sanayi ve Ticaret Odası, Berlin Esnaf Sanatkârları Odaları Birlikleri, Berlin Eyalet hükümetinin kurduğu BGZ Türk-Alman Ekonomik İşbirliği Kurumu 1985 yılında MEKSA’ya destek olmak üzere işbirliğine gitti.

Referanslar

Kansu, A. ve Uyusaler, C. ile 11. 09. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: İ. Mısırlı).