Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri

(Marmaris, Muğla, 2012 - )

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin bünyesinde yer alan 15 meslek yüksekokulundan biri olup, yalnızca turizm eğitimi veren tek okuldur. Marmaris Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na ait İçmeler beldesindeki Kâmil Kabakçı Turizm ve Otelcilik Eğitim Merkezi binası Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne devredilerek İçmeler Turizm Meslek Yüksekokulu (2012-) adıyla kuruldu. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alan Yüksekokul bünyesinde Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri ve Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır.

Meslek Yüksekokulunun ismi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Senatosu’nun kararı ile 2015 yılında Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu olarak değiştirildi. Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümünde Aşçılık, İkram Hizmetleri ve Turizm ve Otel İşletmeciliği programları mevcuttur. Aşçılık ile Turizm ve Otel İşletmeciliği programlarında hem örgün hem de ikinci öğretim olarak eğitim verilmektedir. İkram Hizmetleri Programında ise, sadece örgün eğitim verilmektedir. Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümünde, Turist Rehberliği ve Turizm Animasyonu programları mevcut olup hem örgün hem de ikinci öğretim olarak eğitim verilmektedir. Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu’nun akademik kadrosunda beş öğretim üyesi ve 11 öğretim görevlisi olmak üzere 16 akademik personel görev almaktadır.

2012 yılında dört derslik, bir bilgisayar laboratuvarı, bir mutfak atölyesi bulunan Meslek Müksekokulu'nun ana binasında 149 öğrenci ile eğitime başlayan okul, 2016 yılında kampüs içerisinde yer alan uygulama otelini bünyesine dahil etti. Uygulama otelinin faaliyete geçirilmesiyle 10 derslik, bir mutfak atölyesi, 120 kişilik konferans salonu, 100 kişilik yemekhane, kafeterya, okuma salonu, yarı olimpik yüzme havuzu ve 73 odası ile eğitim-öğretime devam etmektedir. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibariyle Aşçılık Programında 156 örgün, 133 ikinci öğretim olmak üzere 289, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında 147 örgün, 128 ikinci öğretim olmak üzere 275 ve İkram Hizmetleri Programında 146 örgün kayıtlı öğrenci bulunmaktadır. Turist Rehberliği Programında, 171 örgün ve 164 ikinci öğretim olmak üzere 335, Turizm Animasyonu programında ise, 108 örgün ve 93 ikinci öğretim olmak üzere 201 öğrenci kayıtlı olup yüksekokulun toplam öğrenci sayısı 1.246`dır. Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu’nda, derslerde öğrencilere verilen eğitimlerin uygulama otelinde pratiğini yapmalarına imkân tanınarak, turizm sektörüne nitelikli insan gücü yetiştirmek ve sektöre katkı sağlamak hedeflenmektedir.

Referanslar

http://www.marmaristmyo.mu.edu.tr/tr/hakkimizda-1543, (Erişim tarihi: 12.02.2020).