Mardin Turizm ve Otelciler Derneği
Sivil Toplum Kuruluşu Yatırımcı/İşletmeci STK
(Mardin, 2011 - )
-
2020
Mardin’de turizm sektöründe faaliyet gösteren unsurları temsil eden bir sivil toplum kuruluşudur. Üyeleri ağırlıklı olarak; seyahat ve tur acentaları, restoran, otel, araç kiralama şirketleri ve kafelerden oluşmaktadır.
MARTOD’un temel amacı, Mardin’de turizm faaliyetinde bulunan üyelerini ve ilgili tüm paydaşları bir araya getiren bir platform oluşturmak ve şehre ilişkin ortak çalışmalar gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Mardin’e dair çalışmaları odağına alan dernek, turizme dair her alanda katma değer sağlayacak faaliyetleri bizzat ya da kurumsal işbirlikleriyle gerçekleştirmeyi misyon edinmektedir.
2009 yılında kuruluş çalışmalarına başlayan MARTOD, 2011 yılı itibariyle faaliyetlerine başladı. Dernek, Mardin kent merkezinde olmakla beraber, bütün ilçelerde faal biçimde çalışmalarını sürdürmektedir. Mardin’in her ilçesinden toplamda 65 üyesi mevcuttur. Üyelik için temel ölçüt, adayların fiilen turizmle iştigal etmesi olup, turizm işletme belge sahibi olmak tercih sebebi olarak görülmektedir.
Dernek, Mardin’in her yönüyle tanıtımının sağlanması ve turizm potansiyelinin artırılarak şehre turist çekilebilmesi maksadıyla, hem içerde hem de dışarda yoğun faaliyetler gerçekleştirmektedir. Özellikle tanıtım faaliyetleri kapsamında; fuarlara iştirak edilerek şehrin tarihî, turistik, sosyo-kültürel değerlerinin bilinmesine önemli katkılar sağlanmaktadır. Bu kapsamda, kuruluşundan başlayarak her yıl düzenli biçimde fuarlarda yer alınmaya çalışılmıştır. İştirak edilen başlıca fuarlar, Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMİTT; East Mediterranean International Tourism and Travel Exhibition) ve İzmir Uluslararası Turizm Fuarı’dır (Travel Turkey İzmir Fair). Ayrıca, yurtiçinde Ankara ve İstanbul gibi şehirlerde düzenlenen tanıtım günlerine de katılım sağlandı.
MARTOD, Mardin turizmine yönelik çok sayıda proje de geliştirdi. Bunlarda paydaş olarak yer aldı. Bir kısmı şöyledir: Mardin’de Sürdürülebilir Turizm konulu AB projesi kapsamında hijyen, önbüro, dünya mutfağı eğitim programları düzenlenmesi; Dil Eğitim Projesi kapsamında otel personellerine dil eğitim programları düzenlenmesi; Turizm Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan proje kapsamında Servis ve Hijyen konulu eğitim programları düzenlenmesi.
Farklı alanlara dokunan, fakat nihaî olarak Mardin’in tanınırlığını ve bilinirliğini artırmayı hedefleyen çeşitli faaliyetler icra eden derneğin bu çalışmalarına bazı örnekler şöyle sıralanabilir: Mardinsporlu eski futbolcuları ahde vefatemasıyla bir araya getirme; Mardin Müzesi ile ‘Uçurtma Festivali’; Mardin Valiliği’nce Türkiye çapında her yıl düzenlenen ve Mardin’de resim çekimini konu alan fotomaraton’a destek; Mardin söyleşileri programına destek; Türkiye ve dünya çapında seyahat acentalarını bir araya getirme; Mardin Artuklu Üniversitesi ile kariyer amaçlı işbirlikleri; ağaç dikim kampanyalarına katılım; TV-radyo programlarına iştirak.
Dikkat çekici ve katma değer seviyesi yüksek çalışmalar gerçekleştiren MARTOD, çeşitli ödüller de almış olup bunlardan biri turizm sektörüne katkı sağlayanlara verilen Turizm Emekçileri Onur Ödülü’dür. Mardin turizmiyle ilgili kısa, orta ve uzun vadeli planlar da hazırlayarak bunları hayata geçirmeyi hedefleyen derneğin üzerinde çalıştığı hususlardan bazıları şöyledir: Büyük bir potansiyele sahip Mardin Kalesi’nin turizme açılmasını sağlamak; içeriğini zenginleştirmek suretiyle balon turizmini geliştirmek.
Referanslar
Güngör, Ö. A. ile 10. 03. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: M. B. Ekinci).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD), http://www.martod.org, (Erişme tarihi: 10.03.2020).