Malazgirt Meydan Muharebesi Milli Parkı

Doğal ve Kültürel Miras Ulusal Park

(Malazgirt, Muş, 2018 -)

Muş’un Malazgirt ilçesi sınırları içerisinde Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında 26. 08. 1071 tarihinde gerçekleşen Malazgirt Meydan Muharebesi’nin yaşandığı bölgenin 283 hektarlık bölümü 05. 02. 2018 tarihinde tarihi milli park olarak ilan edildi. Milli parkın ana kaynak değerlerini Malazgirt Meydan Muharebesi’nin günümüze kalan izleri ve bu izleri yansıtan anıtlar (özellikle 1989 yılında tamamlanan ve Anadolu’nun kapılarını simgeleyen Zafer Anıtı), muharebe alanları ve tören alanı ile bozkırın genel peyzaj dokusu oluşturuyor.

Malazgir Meydan Muharebesi, Türk tarihi açısından çok önemli olup, Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Türklere Anadolu’nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe olarak biliniyor. Bu zaferin kazanıldığı alanın bir bölümü özellikle bu tarihi başarıyı nesillerden nesillere aktarabilmek ve savaş anının özeliklerini yansıtabilmek amacıyla tarihi milli park olarak ilan edildi ve çeşitli düzenlemeler yapılarak Türk tarihi açısından önemli olan bu tarihi anın yaşatılmasına yönelik çalışmaları içeriyor.

26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi’nde Selçuklular’ın Bizans İmparatorluğu’na karşı zaferiyle sonuçlanan savaş alanına yönelik bazı rekreasyonel çalışmalar yapıldı ve çalışmalara devam ediliyor. Özellikle alanın tarihi değeri dikkate alınarak ve özel önem verilerek çalışmalar yapılıyor. Milli park alanında, savaşın izlerini ve sonuçlarını yansıtacak ve ziyaretçilere gerekli bilgilendirmeyi sağlayacak yapısal çalışmaların uygulanmasına başlandı. Bu çalışmalar özellikle milli park alanında yaşanan meyda muharebesini canlandıracak mekanlar, anıt ve ziyaretçi bilgilendirme ve tanıtım üniteleri ile müze ve diğer ziyaretçi hizmet ve tesislerini içermektedir. Ayrıca milli parkın yönetimine hizmet edecek idare binası ile ziyaretçilerin sosyl ihtiyaçlarını karşılayacakları otopark, mescit, tuvalet vb. hizmet üniteleri de yer almaktadır. Burada amaç, alanın sahip olduğu tarihi değerin basılı yayın materyalleri ile tanıtımının yapılarak milli kültür bilinci konusunda farkındalık oluşturulması ve etkin bir ziyaretçi yönetimi sağlanması ile kaynak değerlerinin sürdürebilirliğidir.

Referanslar

Tarım ve Orman Bakanlığı (2019). 2018 yılı Faaliyet Raporu. Ankara: Tarım ve Orman Bakanlığı; Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (2020a). http://www.milliparklar.gov.tr, (Erişim tarihi: 03.04.2020); Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (2020b). Ülkemizin Milli Parkları, https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Belgeler/Korunan%20Alanlar%20Listesi/1-M%C4%B0LL%C4%B0%20PARKLAR.pdf, (Erişim tarihi: 03.04.2020); Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (2020c). Korunan Alan İstatistikleri, https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Menu/18/Korunan-Alan-Istatistikleri, (Erişim tarihi: 03.04.2020); Vikipedi (2020). Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı, https://tr.wikipedia.org/wiki/Malazgirt_Meydan_Muharebesi_Tarih%C3%AE_Mill%C3%AE_Park%C4%B1, (Erişim tarihi: 03.04.2020); Wikizero (2020). Türkiye’deki Millî Parklar Listesi, https://www.wikizero.com/tr/T%C3%BCrkiye%27deki_mill%C3%AE_parklar_listesi#Mill%C3%AE_parklar, (Erişim tarihi: 03.04.2020).