Kültür Yolu Festivali
Etkinlik Festival
Kağıthane, İstanbul 2024
-
2024
Kültür Yolu Festivali, ilk kez 2021 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenmiş ve çeşitli etkinlikleri kapsamıştır. 2021 yılında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile ilk etkinliğine başlamıştır. Bu etkinliği İstanbul, Ankara, Çanakkale, Gaziantep, Diyarbakır, İzmir, Erzurum, Kütahya ve Tokat illerinde yapılan festivaller izlemiştir.
2022 yılında festival, Türkiye’nin birçok iline yayılmış, bu kapsamda Ankara Başkent Kültür Yolu Festivali, Çanakkale Troya Kültür Yolu Festivali, Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali ve Konya Mistik Müzik Festivali organize edilmiştir.
2023 yılında ise Nevşehir Kapadokya Balon ve Kültür Yolu, Erzurum Palandöken Kültür Yolu, Trabzon Sümela Kültür Yolu, İzmir Efes Kültür Yolu, Gaziantep Gastro Antep Kültür Yolu ve Antalya Kültür Yolu festivalleri düzenlenmiştir.
2024 yılına gelindiğinde; Adana Portakal Çiçeği Karnavalı, Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali, Bursa Kültür Yolu Festivali, Samsun Kültür Yolu Festivali, Trabzon Kültür Yolu Festivali, Van Kültür Yolu Festivali, Nevşehir Kültür Yolu Festivali, Erzurum Kültür Yolu Festivali, Çanakkale Kültür Yolu Festivali, Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali, Konya Mistik Müzik Festivali, İstanbul Kültür Yolu Festivali, Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali, İzmir Kültür Yolu Festivali, Antalya Kültür Yolu Festivali etkinliklerinin yapılması planlanmıştır.
Kültür Yolu Festivali; festivalleri tüm Türkiye’ye ulaştırarak Türkiye’yi tarihi ve kültürel birikimin merkezi haline getirmek ve Türkiye’nin uluslararası değerini yükseltmek amacını taşımaktadır. 2024 yılı etkinlikleri boyunca Frida Kahlo, Pablo Picasso, Sebastiao Salgado, Refik Anadol ve Güvenç Özel’in eserlerinin sergilenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca Uluslararası işbirliği sonucunda Avrupa ülkelerine, Latin Amerika’ya, Asya ve Afrika ülkelerine ait görsel ve sahne sanatlarının (Deutsches Berlin Senfoni-Orkestrası, Estonya Orkestrası ve Korosu, Çin Sahne Performansları) yanı sıra Chris Botti ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının etkinlikleri de planlanmıştır. İlave olarak yapay zekâ algoritması kullanılarak “Atatürk hangi festivallerde fotoğraf çekimi yapar?” Sorusuna yönelik Atatürk Kültür Yolunda sergi açılması da hedefler arasında yer almıştır.
Kültür Yolu Festivali 2023 yılında Avrupa Festivaller Birliği'ne (EFA) üye olmuştur. 2024 yılında ise, Almanya’da düzenlenen Sanat Festivalleri Zirvesi’nde ve Usedam Müzik Festivali öncülüğündeki Sanat Festivalleri Zirvesi’nde Kültür Yolu Festivali de tanıtılmıştır.
Kültür Yolu Festivali kültür turizmi açısından devlet eliyle rota belirlenmesi ve etkinliklerin oluşturulmasına avantaj sağlaması ve bu kapsamda doğal, tarihi çekiciliklerin öne sürülmesine, kültürel mirasın anımsatılmasına, sanatsal faaliyetler ile eğlencenin yer almasına ayrıca çizilen rotadaki güzergâhlara yeni yerler eklenerek turizme kazandırılması veya popülerliğin artırılmasına, katılımcıların keyifli vakit geçirmesine öncülük etmesi hedeflenmektedir. Kültür Yolu festivalleri sayesinde sanat, söyleşi, gezi veya dinlenme mekânları, gastronomik çeşitlilikler hakkında somut ve somut olmayan kültürel mirasın ulaşılabilirliği sağlanmaktadır. Yabancı turistlerin festivaller sayesinde eğlenmesi, yörenin dokusunu algılaması, bölge mimarisi hakkında öngörüye sahip olması, festival rotalarından faydalanması gibi konularda da etkili olabilmektedir. Yerel halkın unutulmuş anılarının hatırlatılmasında, kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasında, turistik mekânlarda atıl durumdaki alanların canlandırılarak turizme kazandırılmasında Kültür Yolu Festivallerinin öncülük etmesi amaçlanmaktadır.
Referanslar
Güngör, Ş. (2022). Kapadokya Kültür Yolu’nun Alternatif Turizm Rotası Bağlamında Değerlendirilmes, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(3): 1784-1802; Kalyoncuoğlu, Y. (2024). Türkiye Kültür Yolu Festivali Almanya'da tanıtıldı, https://www.aa.com.tr/tr/kultur/turkiye-kultur-yolu-festivali-almanyada-tanitildi/3220289, (Erişim tarihi: 15.05.2024); Karabudak, G. (2023). Tokat'ta Kültürel Mirasların Buluşma Noktası: 900 Adımda 900 Yıllık Tarihi Kültür Yolu, Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, 6(2) 267-283; Müşavirliği, B. (2024). Kültür ve Turizm Bakanlığı. 07. 14., 2024. tarihinde 2024 Yılı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Başlıyor, https://basin.ktb.gov.tr/TR-368607/2024-yili-turkiye-kultur-yolu-festivalleri-basliyor, (Erişim tarihi: 25.03.2024); T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2024). Kültür Yolu Festivali, https://kulturyolufestivali.com, (Erişim tarihi: 08.07.2024); Türkiye Kültür Yolu Festivali (2024). https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye_K%C3%BClt%C3%BCr_Yolu_Festivali, (Erişim tarihi: 14.07.2024); Türkiye Kültür Yolu Festivalleri (2022). https://yapidergisi.com/turkiye-kultur-yolu-festivalleri, (Erişim tarihi: 06.09.2024); Türkiye Yüzyılı. (2022). Türkiye Kültür Yolu Festivalleri: https://turkiyeyuzyili.com/proje-turkiye-kultur-yolu-festivalleri, (Erişim tarihi: 14.07.2024).