Festival Yönetimi

Etkinlik Festival

Festivaller ev sahibi toplumun kültür-sanat beklentilerini karşılarken, düzenlendikleri bölgenin ekonomisini ve tanıtımını olumlu yönde etkilemekte ve turistik çekiciliğini artırmaktadır. Özellikle turizm sektörünün gelişmediği ve gelir kaynağı büyük şehirlere oranla daha az olan kırsal yörelerde ekonomik getirisi daha fazla olmakta ve yerel halkın refah düzeyini artırıcı bir etki yaratmaktadır. Yerel kültürel farklılıkları ortaya koymasının yanı sıra; üst ve altyapı gelişimi, yaşam kalitesi, istihdam, toplumsal işbirliği, kollektif duygu ve toplumsal belleği güçlendirici etkileri ile festivaller yıldan yıla sayıca artış göstermektedir. Bölgesel, ulusal ve uluslararası nitelikte düzenlenen festivaller yönetim ve organizasyon bakımından farklı paydaşları bir araya getirmektedir. Sürecin yönetimi festivalin başarısı ve gelecekteki sürdürülebilirliği üzerinde belirleyici rol oynarken, yönetim sürecindeki uyum ve işbirliğini sağlamak tüm paydaşların aynı oranda özverisi ile mümkün olmaktadır.

Festival planlaması etkinliğin kapsam ve türüne göre altı aydan bir yıla kadar uzanan bir süreç yönetimini ve ön çalışmayı gerektirmektedir. Bu çalışmalar yapılırken politik, çevresel ve toplumsal konularda duyarlı olunması sürecin sorunsuz ilerlemesi için önem arz etmektedir. Festival yönetiminde iş akışı; etkinlik fikrinin oluşması, etkinliğin amaç ve hedeflerinin belirlenmesi, yönetim konseyinin oluşturulması, fizibilite çalışmasının yapılması, detaylı planlama ve karar verme süreci, festival etkinliklerinin oluşturulması, etkinlik temasını tamamlayıcı isim, logo, dekor, üniforma vb.nin belirlenmesi, etkinlik lokasyonunun seçimi, etkinlik tarihinin kararlaştırılması, ücretli hizmetler için bilet fiyatlarının oluşturulması, finansal durum analizi, etkinliğin promosyonu, insan kaynaklarının yönetimi, etkinlik esnasındaki operasyonel yönetim, etkinlik kapanışı ve değerlendirme aşamalarını kapsamaktadır. Bu süreçte belli aralıklarla toplantıların yapılması ve iletişim kanallarının açık tutulması işlerin belirlenen takvime uygun ilerlemesi açısından önem arz etmektedir.

Festival yönetimi, belirlenen bir Festival Organizasyon Komitesi tarafından yürütülmektedir. Bu komite, festivalin düzenlendiği destinasyon ve kapsamına göre; valilik, belediye, kaymakamlık, üniversite gibi kamu kurumlarının yanı sıra; oda, dernek, vakıf, kooperatif, kalkınma ajansı gibi sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile varsa sponsorluk desteği sağlayan özel kuruluş temsilcilerinden oluşmaktadır. Yerel halk ise gönüllü ve katılımcı rol üstlenerek festivalin açılış kortejinden kapanış etkinliğine kadarki süreçte ev sahipliği, misafirperverliği ve destek hizmetleri ile katkı sağlamaktadır. Festival yönetiminde kaliteli ve zengin içerikli programlar hazırlayarak ziyaretçi sayısını artırmak kadar, sunulan hizmetin kalitesini en üst seviyede tutarak, ziyaretçinin gelecekteki katılımını sağlamak da hedeflenir.

Referanslar

Jackson, J., Houghton, M., Russell, R. ve Triandos, P. (2005). Innovations in Measuring Economic Impacts of Regional Festivals: A Do-It-Yourself Kit, Journal of Travel Research, 43(4): 360–367; Kızılırmak, İ. (2006). Türkiye’de Düzenlenen Yerel Etkinliklerin Turistik Çekicilik Olarak Kullanılmasına Yönelik Bir İnceleme, Sosyal Bilimler Dergisi, 15: 181-196; Polat, S., Polat S. A., Halis, M. (2012). Kent Kimliği Kapsamında Festivallerin Değerlendirilmesi: Uluslararası Altın Safran Film Festivali Örneği. İçinde; Değişen Dünyada Yerel Yönetimlerin Modernizasyonu Sempozyumu. Bişkek, Kırgızistan; Yeoman, I., Ali-Knight, J., Martin, R., Drummond, S., McMahon-Beattie, U. (2011). Festival and Events Management: An international Arts and Culture Perspective. Routledge.