Körükçü, Galip (Chez Galip)

Kişi

(1955 - )

Avanos’un geleneksel el sanatlarından biri olan çanakçılığın, turistik bir ürüne dönüşümünde ilk adımları atmış olançanak-çömlek ustasıdır. Avanos’ta bulunan Namık Kemal İlkokulu’ndan mezun oldu (1966). Ortaokul eğitimine, Avanos’ta Namık Kemal Ortaokulu’nda başladı, Adapazarı’nda tamamladı. Nevşehir Sanat Enstitüsü’nden 1973 yılında, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ankara Meslek Yüksek Okulu’nun, Toplum Sağlığı Bölümünden ise 1979 yılında mezun oldu. Çok küçük yaşlarda, Avanos işlik başında, dördüncü kuşaktan çanakçı olan babasına yardım ederek başladığı mesleğini, günümüzde Chez Galip ismiyle sürdürmektedir. Chez Galip, Kapadokya ve Avanos imgelerinin ayrılmaz bir parçası, önemli bir turistik karakterdir. Kapadokya turizminde erken dönem olarak adlandırabilen 1970lerin başında, Avanos’un geleneksel el sanatlarından biri olan çanakçılığın turistik bir ürüne dönüşmesinde öncü rol oynadı. Yöresel ağızda işlik adı verilen çanak-çömlek atölyelerine bir isim verilmesi fikrini ortaya attı. Kendi atölyesine Fransızca Galip’in yeri anlamına gelen Chez Galip adını verdi ve bu uygulama diğer atölyeleri de kapsayarak, yaygınlaştı. 1973 yılında, davet üzerine hazırladığı, Avanos geleneksel formlarında ve Hitit formlarında yapılmış olan çanak-çömlek, Paris’te, Musee de L’ Homme’da, Présence de la Turquie, Arts et Tradition Populaires d’Anatolie adı altında sergilendi. Bu eserler, halen, Marsilya’da bulunan Muséedes Civilisation de l’Europe et de la Méditerranée’nin (MUCEM) koleksiyonlarında yer almaktadır. 1977-1978 yıllarında, Fransız seyahat acentası Nouvelles Frontières ile Kapadokya’da ilk yenilikçi turları düzenledi. Programında, çanak-çömlek yapımı ve halı dokuma eğitimleri ile Kapadokya gezilerini içeren on günlük bu turlar halen sürmektedir. Ana teması atölye çalışması ya da staj olan bu turların yanında, Kapadokya’da eşekle, atla ve at arabasıyla düzenlenen turları da başlattı. Kadın çanakçı sayısının artmasına önem vermektedir. Bu düşüncesini vurgulayan, eşi Lilian Körükçü ile birlikte yarattığı eseri, Kadın Çanakçı Heykeli, Çeç Pottery isimli ikinci atölyesinde sergilenmektedir. 1979 yılında atölyesini ziyaret eden turistlerden aldığı saçlardan oluşan bir koleksiyona başladı. 1998 yılında, saç koleksiyonu, 16 bin (16 bin) saç tutamı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. 2002 yılında, saç koleksiyonu müze olarak resmiyet kazandı. Galip Körükçü 2010 yılında, 3.70 metre yüksekliğinde 1055 testiden oluşan bir testi heykel yaptı ve ikinci kez Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Bu heykel, Guinnes World Record (GWR) Live Roadshow kapsamında, Nevşehir’de bulunan Forum Kapadokya Alışveriş Merkezi girişinde sergilendi. Galip Körükçü pek çok fuar ve festivalde Türkiye’yi ve Kapadokya’yı temsil etti ve tanıttı. Balkan El İşleri Festivali ve Türk Tanıtım Vakfı (TÜTAV) tarafından, Singapur, Endonezya, Malezya, Tayland, İngiltere ve Filipinler gibi ülkelerde organize edilmiş olan tanıtım etkinlikleri bunlardan bazılarıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Le Livre Guinness Records 1998 (1998), Paris: Guinnes Media SAS; Guinness World Records (2019). Tallest Pot Structure. https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/tallest-pot-structure, (Erişim tarihi: 11. 06. 2019); Körükçü, G., (2013) Galip Körükçü (Görüşen S. Bayrakçı). İçinde; N. Kozak (Editör), Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri, Cilt-4 (ss. 186-190). İstanbul: Yıkılmazlar Basın Yayın Promosyon ve Kağıt San. Tic. Ltd. Şti.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Le Livre Guinness Records 1998 (1998), Paris: Guinnes Media SAS ; Guinness World Records (2019). Tallest Pot Structure. https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/tallest-pot-structure, (Erişim tarihi: 11. 06. 2019); Körükçü, G., (2013) Galip Körükçü (Görüşen S. Bayrakçı). İçinde; N. Kozak (Editör), Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri, Cilt-4 (ss. 186-190). İstanbul: Yıkılmazlar Basın Yayın Promosyon ve Kağıt San. Tic. Ltd. Şti.