Avanos Saç Müzesi

(Avanos, Nevşehir, 1979 - )

Nevşehir’in 18 kilometre doğusundaki önemli turistik ilçelerinden biri olan Avanos ilçesi meydanında bulunmaktadır. Müze; çömlek ustası Galip Körükçü tarafından 1979 yılında açılmıştır. Galip Körükçü, mesleğini babasından öğrenmiş olup; beş kuşak boyunca çanak çömlek işiyle uğraşmaktadırlar. Avanos ilçe merkezinde bulunan atölyesi yörenin en eski çanak çömlek atölyesidir. Atölyenin bir kısmı dünyaca tanınan bir müzeye yer vermektedir. Müze, Kapadokya’nın tarihi dokusuna uygun, kayadan oyulmuş ve birbiri içerisine geçişleri bulunan 500 metrekarelik bir mağara içerisinde yer almaktadır. Kapadokya’nın tarihi dokusuna uygun olarak tasarlanan müze turistlerinde ilgi odağı olmaktadır. Müze kurucusu Galip Körükçü’nün Fransız bir kadına olan aşkı bu müzenin ilham kaynağı oldu. Galip Körükçü’nün 1979 yılında çömlek atölyesine Fransız bir kadın turist ziyaret etti. Bu ziyaret kısa bir zaman sonra duygusal bir bağa dönüştü. Yaklaşık üç ay sonra Fransa’ya tekrar dönmek durumunda kalan kadın turist, yokluğunda kendisini Galip Bey’e hatırlatacak ufak bir hatıra bırakmak istedi. Bu ufak hatıra dünya çapında duyulacak olan müzenin temellerini attı. Kendisine bırakılan bu hatıra saçı Galip Bey, çömlek atölyesinin duvarına astı. Zamanla bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler duvarda asılı bulunan bu saç tellerinin nedenini sorarak, aşk hikâyesini dinlediler. Yaşanan bu aşk hikâyesinden etkilenen kadınlarda kendi saçlarından bir tutam keserek müze duvarına astılar. Yıllar sonra Avanos’u gezmeye gelen Fransız sevgili atölyeye tekrar uğrar. Müzeyi gördüğünde kendisi de çok şaşırmıştır. Müze’de yer alan bu saçlar dünya çapında bilinen Saç Müzesi’nin temel eserlerini oluşturmaktadır. Müzenin ilk eserini de Fransız sevgiliye ait olan saç telleridir. Müzede sadece kadınların bıraktıkları saçlar yer almamaktadır. Saçlar ile birlikte bazı kadınlar kendi istekleri doğrultusunda vesikalık fotoğrafların ve telefon numaralarını da bırakmaktadırlar. Bunu yapmalarının sebebi ise yıllar sonra müzeye tekrar geldiklerinde kendilerine ait saçlar ve kişisel bilgilerini yeniden bulmak umududur. Guinness Rekorları kitabına giren müzede, Türkiye Cumhuriyeti’nin ünlü isimlerinin de saçları bulunmaktadır. Çekimleri Kapadokya’da gerçekleşen Asmalı Konak dizisinin aktrisleri Selda Alkor, Nurgül Yeşilçay, İpek Tuzcuoğlu ve Semra Özal’ın saçları da bu koleksiyondaki saçlar arasında yer almaktadır. Müze’de 16 bin adetten fazla saç tutamı sergilenmektedir. Halen isteyen ziyaretçiler kendi saçlarını müzeye bırakabilmektedirler. Saç Müzesi’nin kurucusu ve yöneticisi olan Galip Körükçü her sene haziran ve aralık aylarında rastgele seçtiği 20 adet saç tutamı arasında çekiliş yapmaktadır. Saçların sahiplerine ulaşarak onları yeniden Avanos’a davet etmektedir. Çekilişte ismi çıkan kişiler Kapadokya’da misafir edilerek, gezi boyunca bütün masrafları karşılanmaktadır.

Galip Körükçü; geleneksel Türk el sanatlarının bir dalı olan çanak çömlekliğin yalnızca Türkiye Cumhuriyeti’nde değil, bütün dünyada da yer alması için birçok ulusal fuarlara katılmış ve tanıtım görevini üstlenmiştir. Bu görev Fransa’nın Paris şehrindeki Musee de l-Homme tarafından da takdir edildi.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.kapadokyadayim.com/avanos-sac-muzesi/ (Erişim tarihi: 15.02.2020); Körükçü G. ile 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: T. Bağbaşı).