Köfteci Ramiz

(Akhisar, Manisa, 1928 – )

Ramiz ve Rasim kardeşler, 1900’lü yılların başında Makedonya’nın Prilep şehrinden, mübadele sonucu Manisa’nın Akhisar ilçesine geldiler. Burada amcalarının meyhanesinde çalışırken askere gittiler. İstanbul’da askerlik yaparken evci çıktıkları akşamlarda ve hafta sonlarında o yılların İstanbul’unun önemli lokantalarında (Hüsnü Tabiat- sonradan Hacıbaba adını aldı, Pandeli) çalışarak mesleklerini geliştirdiler. Makedonya’da sokak satıcılarının yaptığı köfteden esinlenerek Akhisar’da buna benzer bir köfte yapmak için 1928 yılında ilk lokantalarını açtılar. Burası iki masalı, sandalyeleri limon sandığından bozma bir yerdi. Halen faal olan dükkanlarına taşındılar (1934).

Zamanla, İstanbul-İzmir karayolundan Akhisar’ın içine, köfte yemek için giren birçok müdavimleri oldu. Köfteci Ramiz’in dört oğlu, bir kızı oldu. Çocukları hem onunla dükkânda çalışıyor hem de okuyorlardı. Dükkan, Ramiz Taşkınlar’ın ölümünden sonra oğulları tarafından işletilmeye devam etti (1970). Oğullarından Bircan Taşkınlar jeofizik mühendisi, Birol ve Birtan Taşkınlar hukuk mezunu, Bülent Taşkınlar işletme mezunu, kız kardeşleri de diş hekimi oldu.

2000 yılında ikinci bir şubesi çok yoğun iç turizm trafiği olan İstanbul-İzmir karayolu üzerinde yine Akhisar’da açıldı. Bu şubesiyle ülke çapında daha bir tanınır hâle geldi. İstanbul- Bodrum ve Marmaris arasında tam orta noktada olması nedeniyle önemli bir dinlenme tesisi olma özelliği de bulunmaktadır. Bu yüzden müşterileri büyük oranda tatilini güney batı Ege ve Akdeniz’de geçiren İstanbullu yerli turistlerden oluşmaktadır. İşletme, 2006 yılından sonra franchising modeliyle büyümeye başladı. Mayıs 2019 tarihi itibarıyla ülke çapında 30 ilde 147 şube sayısına ulaştı. 2016 yılında Azerbaycan’ın Bakü şehrinde ilk yurtdışı şubesini açtı.

Yöre etlerini değerlendirebilecekleri ISO-9001 ve HACCP sertifikalı kurdukları et işleme tesisinde sadece köfte değil sucuk da üretilmektedir. Şubelerin elemanları kendileri tarafından yetiştirilmekte, tedarikleri günlük olarak Akhisar’daki tesislerden sağlanmaktadır. Tüm şubelerde servis edilen ürünler Akhisar’daki merkez fabrikadan temin edilmektedir ve bu sayede bütün şubelerde aynı lezzet standardı sağlanmaktadır. Köfte, yüzde 100 dana etidir. İçinde sadece tuz ve soğan var. Köftenin altına kepekli bir pide, tereyağında kızartılıp doğranarak yastık yapılmaktadır. Yanında ızgara yeşil biber ve tereyağında ısıtılmış domates verilmektedir. Açık büfe olarak hizmet veren salata barda ise bol çeşit ve tazelik hedeflenmektedir.

Ekşi maya hamurundan kepekli bir pidenin üzerinde, dana etinden mamul et lezzetindeki ızgara köfteleri, yanındaki domates ve yeşilbiber garnisiyle sunan Ramiz Köfte isimli ürünleri en bilinen ve tercih edilen ürün oldu ve bu köfteleriyle ülke çapında ün kazandı. Köfteci Ramiz markası sahibi Ramiz Restoran İşletmeleri A.Ş. tarafından yönetilmektedir. Küçük bir taşra ilçesinde doğup büyüyüp, ülke çapında ulusal bir zincir marka haline gelmiş olması açısından önemlidir. Bu yolda ilerlemek isteyen pek çok markaya örnek oluşturmaktadır. Kalite, süreklilik, hizmet, hijyen, verimlilik ilkeleriyle hem ülke ekonomisine katkı hem de istihdam sağlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Erkara O. (2010). 100 Tarihi Lokanta. İstanbul: Cinius Yayınları.