Kocaeli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı
Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
(Kocaeli, 2019 - )
-
2019
-2020 öğrenim yılında kurulmuş, güz döneminde 17 öğrenci kontenjanı ve 11 öğretim üyesiyle (beş doçent) öğrenime başlanmıştır. Program, Turizm Fakültesi'nin bünyesinde 2019 yılında açıldı. Program faaliyetleri Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalına bağlı olarak devam etmektedir.
Dersler fakültenin bulunduğu yer olan Kartepe Yerleşkesi'nde sürdürülmektedir. Program dahilinde sadece lisansüstü öğrencilere tahsis edilmiş olan iki sınıf bulunmaktadır. Programın kurulduğu dönemdeki Anabilim Dalı Başkanı, fakülte öğretim üyelerinden Prof. Dr. Emrah Özkul’dur.
-2020 döneminde Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, Rehberlik veya Turizm Rehberliği, Turizm alanındaki diğer programlardan öğrenci kabul edildi. Lisansüstü programa başvuru Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş (ALES) ve lisans not ortalamasıyla yapılmaktadır. Son olarak 23. 09. 2018 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan Kocaeli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, ikinci bölümünde yer alan iki numaralı maddede; ‘‘Tezli yüksek lisans programına başvurabilmek için, bir lisans diplomasına sahip olmak ve başvurduğu programın ALES program türünde en az 55 standart puan veya GRE ya da GMAT sınavlarından eşdeğer bir puan almış olmak gerekir’’ ibaresi yer almaktadır. Bunun dışında, enstitünün Anabilim Dalı Kuruluna verdiği yetkiyle adayların tercihine bağlı olarak sözel veya eşit ağırlık türünde puanlar kabul edilmektedir. Alım sınavında mülakat, yazılı sınav ya da her ikisi uygulanabilmektedir. Yurtdışı ve yatay geçiş kontenjanları ayrıca duyurulmaktadır.
Programdaki dersler Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde görev yapan öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Turizmin yanı sıra diğer uzmanlık alanlarına göre dersler ve tez danışmanlıkları belirlenmektedir. Program çerçevesinde amaç; ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirilen turizm çalışmalarını bilimsel, sistematik, eleştirel bir değerlendirmeyle, aynı zamanda analitik bir bakış açısıyla, etik kuralları göz önüne alarak faaliyetlerde bulunan bireylerin yetiştirilmesidir.
Ayrıca bkz.: Gastronomi; Kocaeli; Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi; Mutfak Sanatları; Turizm Eğitimi; Türkiye’de Lisansüstü Turizm Çalışmaları.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://sbe.kocaeli.edu.tr/dosyalar/yonetmelikler.pdf, (Erişim tarihi: 28.08.2020); http://sbe.kocaeli .edu.tr, (Erişim tarihi: 28.08.2020).