Kırklareli Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi / Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Eğitim-Öğretim Meslek Lisesi Konaklama Hizmetleri Yiyecek İçecek Hizmetleri
(Kırklareli, 1999 - )
İlk olarak 1996 yılında Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nun İstasyon Mahallesi’nde bulunan şimdiki yerinde eğitim öğretim hayatına başladı. İlk açıldığı yıl okul 60 öğrenci ile eğitim öğretime başlayan okul, aradan üç yıl geçtikten sonra, 1999 yılında açılan Remzi Yapıcı Lisesi ile birlikte bir yıl eğitim öğretimine aynı binada devam etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 2000 yılında Kırklareli Otelcilik ve Turizm Lisesi için bir eğitim öğretim binası yaptırdı. Okul 2005-2006 eğitim öğretim yılına kadar bu binada kalmıştır. 2005 yılında Karacaibrahim Mahallesi’nde bulunan Köy Hizmetlerinin Sosyal Tesisleri olarak faaliyet gösteren bir yerleşkeye taşınarak eğitim öğretimine burada devam etti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu bir düzenleme ile 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK yürürlüğe girerek isim değişikliğine gidildi ve adı Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değiştirildi. Karacaibrahim Mahallesi’nde Pınarhisar yolu üzerinde 2005 yılında yer aldığı köy hizmetleri lojmanlarının yerleşkesinde yeni yapılan Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adıyla teorik ve uygulamalı derslerin yapıldığı ana bina ile eğitim öğretime devam etmektedir. Bu binada dersliklerin yanı sıra önbüro, kat hizmetleri, restoran, mutfak ve servis gibi atölyeler de yer almakta ve öğrencilerin dersleriyle ilgili çeşitli uygulamaları yapmasına imkân verilmektedir. Aynı yıl uygulama oteli binası da yapılarak hem şehre bir tesis kazandırılmış hem de öğrencilerin daha geniş uygulama alanı bulmasına imkân verilmiştir. Kırklareli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde hizmete açılan uygulama oteli, 26 normal dört suit oda olmak üzere toplam 30 oda ve 60 yatak kapasitelidir. Ayrıca otelde 90 kişi kapasiteli restoran, ortalama 80 kişilik toplantı salonu ve açık yüzme havuzu gibi hizmetler de sunulmaktadır. Uygulama otelinde sunulan bu hizmetler yönetici, öğretmenler ve usta öğreticilerin liderliğinde öğrenciler tarafından yerine getirilmektedir.
Okulun öncelikli amaçları arasında öğrencilerin turizm sektöründe aranan niteliklere sahip, sektörün sorunlarına çözüm üretebilen ve sektörün gereksinimlerini karşılayabilen kalifiye bireyler olarak yetiştirmek yer almaktadır. Genel olarak ise öğrencilerinin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini koruyup kollayan bir nesil olarak yetişmeleri amaç edinilmektedir.
Referanslar
http://kaotml.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/39/01/378117/ dosyalar/2016_02/19020048_stratejikplankrklarelimeslekiveteknikanadolulisesi.pdf?CHK=33b698fc08f315f8f13e9cb37cad57a2, (Erişim tarihi: 27.12.2019); Tuyluoğlu, T. (2003). Türkiye’de Turizm Eğitiminin Niteliği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://kaotml.meb.k12.tr/. (Erişim tarihi: 25.12.2019); http://mtegm.meb.gov.tr/www/tarihcemiz/ic erik/20, (Erişim tarihi: 27.12.2019).