-
2020
Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Belören Köyü’nün yaklaşık iki kilometre güney batısındaki konik bir kayalık kütle üzerinde yer almaktadır. Köydeki patika bir yolla kente ulaşılmaktadır. Halk tarafından Sivri Tepe ve Çeri Asarı olarak bilinmektedir. Yükseklik yaklaşık olarak 1300 metredir. Konumunun verdiği avantajla Kremna, Sagalassos, Komama, Kolbasa gibi çağdaşı antik kentlerden net olarak görülebilmektedir. Kent, 1972 yılında yapılan müze araştırması sırasında yüzeyde bulunan Kepaeıtωn lejantlı sikke yardımıyla K. Dörtlük tarafından sınıflandırılmıştır. İlk arkeolojik yüzey araştırmaları, 2013 ve 2019 yılları arasında H. Metin tarafından gerçekleştirilmiştir.
Tarihsel olarak kentin MÖ I. yüzyılda Kremna’da ile Homonia’da sikke bastığı biliniyor. Kremna’nın MÖ 25 yılında Augustus tarafından Pisidia bölgesinin beş koloni kentinden biri haline getirilmesi Keraitai için önemli bir dönemdir. Bu tarihten sonra Keraitai, Kremna’ya bağlı bir yerleşim haline gelmiştir. MÖ I. yüzyılın sonlarında ortak sikke darbının son bulması bu görüşü desteklemektedir. Kentteki konut yerleşimleri, Sivri Tepe’nin yaklaşık 1.100-1.200 metrelik yükseklikteki doğu yamacındaki düzlük alana yoğunlaşmaktadır. Kent, tepenin kuzeyinden başlayıp doğu yamacı dolaşan ve güneyde Sivri Tepe’nin yüksek kesimlerinde son bulan sur duvarı ile çevrilmiştir. Kent içerisinde kamusal yapıların doğudaki yamaç üzerinde düzlük alanda yoğunlaştığı görülmektedir. Güneydoğu köşede In-antis planda tapınak, doğu kesimde Odeion (Müzik Binası) ve batıda Hamam ile Sarnıç ve Nekropolis (Mezar) bulunmaktadır.
Kentte yapılan kaçak kazıların büyük tahribatlara ulaştığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle normalde sapa kaldığı için son zamanlara kadar oldukça iyi korunmuş, ancak kaçak kazılar nedeniyle darmadağın edilmiştir. Çoğu yapı temeline kadar kazılmış, mimari blokları dağıtılmış, bazıları da kırılarak çevreye atılmıştır. Keraitai antik kenti, kentsel ve çevresel özellikleri açısından alternatif turizm için önemli bir kaynaktır. 1.300 metrelik yükseklikteki jeo-stratejik konumu ve topografik özellikleri ile doğa tutkunlarına etkin bir yer gezi rotası oluşturmaktadır. Kırsaldaki patika yolları pedal grupları için adrenalini yüksek pistler sunmaktadır. Kent üzerindeki yağmur bulutları ve tabii etkilerle kırılan güneş ışınlarının tarihsel bir mekân ile bütünleşmesi de doğa fotoğrafçıları tarafından mutlaka görülmesi gereken bir durumdur.
Referanslar
Metin, H. ve Soslu, S. (2016). Kremna ve Çevresi Yüzey Araştırması 2015. İçinde; 34. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu (ss. 311-324). Çorum: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü; Metin, H. ve Soslu, S. (2017). Kremna ve Çevresi Yüzey Araştırması 2016. İçinde; 35. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu (ss. 521-532). Muğla: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü; Metin, H., Soslu, S. ve Çidem, M. (2017). Kremna ve Çevresi Yüzey Araştırması 2016, ANAMED, 15: 161-170; Metin, H., Soslu, S. ve Çidem, M. (2018). Kremna ve Çevresi Yüzey Araştırması 2017, ANAMED, 16: 208-215; Metin, H., Soslu, S. ve Çidem, M. (2019). Kremna ve Çevresi Yüzey Araştırması 2018, ANAMED, 17: 123-129.