Karagöl Yaylası

Doğal ve Kültürel Miras

Sakarya’nın Taraklı ilçesinin yaklaşık 21 kilometre kuzeydoğusunda, Samanlı Dağları’nın uzantısı olan dağlar üzerinden yer alan bir yayladır. Samanlı Dağları, Marmara Bölgesi’nin içinde İzmit, İznik, Sakarya arasında yer almaktadır. Karagöl Yaylası’nın deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1.200 metredir. Karagöl Yaylası yaklaşık olarak 567 hektar genişliğindedir. Yaylanın etrafı çam, kayın, köknar, meşe ve şimşir ağaçları ile kaplı gür ormanlar ile sarılmıştır. Bu ağaçlardan bir tanesi 150-200 yaşında, 17 metre boyunda, birbuçuk metre çapında ve 4,5 metre çevre genişliğine sahiptir ve bu ağaç 2015 yılında Karagöl Sarıçam Tabiat Anıtı olarak tescillenmiştir. Yaylada oksijen seviyesi oldukça yüksektir ve oldukça soğuk içme suları mevcuttur. Yaylanın sınırları içerisinde Karagöl Göleti adında bir adet de doğal gölet bulunmaktadır. Karagöl Yaylası’nda klasik yayla evleri mevcuttur. Bu evler yaylaların doğal yapısının korunması münasebetiyle tamamen ahşaptan yapılmıştır ve genellikle iki katlıdır.

Kışın yağan karların ilkbaharda erimesiyle birlikte yaylanın bir kısmı sular ile kaplanmaktadır. Oluşan bu sular jeolojik olarak oluşan düdenler yardımıyla yayladan batıp yaylanın yaklaşık iki kilometre aşağısında bulunan Uğurlu Köyü (Büyükşehir Yasası ile birlikte Uğurlu Mahallesi olmuştur) deresinden çıkmaktadır. Nisan ayının sonlarına doğru sular yayladan tamamen çekilmekte ve suların çekilmesi ile birlikte yemyeşil bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Karagöl Yaylası'nın etrafında bulunan Mahdumlar, Kemaller, Alballar, Tuzla, Esenyurt, Avdan, Uğurlu, İçdedeler ve Dışdedeler köyleri (mahalleleri), büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını buraya getirerek yaylacılık yapmaktadırlar. Yaylacılık faaliyetiyle hem hayvanlarının beslenmesini sağlamaktalar hem de hayvanlardan elde ettikleri süt ve süt ürünleri ile ekonomik kazanç sağlamaktadırlar. Burada yaylacılık faaliyetinde bulunan köylüler eylül ayı ile birlikte yayladan inmektedirler.

Karagöl Yaylası, yaylacılık yapanların yanında doğa turizmi açısından önemli bir ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle yaz aylarında çeşitli il ve ilçelerden pek çok kişi günübirlik olarak yaylayı ziyaret edebilmektedir. İlçe merkezinden yaylaya giden yolun büyük bir çoğunluğunun asfalt olması ulaşımı oldukça kolaylaştırmaktadır. Bunun yanında özellikle son yıllarda karavanlarıyla gelen veya kamp kurarak burada konaklayan turistlerin sayısı artmaktadır. Ayrıca Karagöl Yaylası ve çevre yaylalar Motocross ve Off Road yarışlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. Sakarya İli Tabiat Turizm Master Planı (2013-2023). https://bolge1.tarimorman.gov.tr/Documents/menu-dosyalar/Do%C4%9Fa%20Turizmi%20Master%20Planlar%C4%B1/SAKARYA%20TTMP.pdf, (Erişim tarihi: 07.10.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020). Karagöl Yaylası, Sakarya, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/sakarya/gezilecekyer/karagol-yaylasi, (Erişim tarihi: 07.10.2020); Taraklı Kaymakamlığı (2003). Tarihin Doğayla Buluştuğu Yer: Taraklı.