Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali
Etkinlik Festival
(Artvin, 1981 - )
-
2019
1981 yılında itibaren düzenli olarak Artvin’in Kafkasör Yaylası’nda gerçekleştirilmektedir. Festivalin en önemli etkinliği, yaylada yapılan boğa güreşleridir. Boğa güreşinin Artvin tarihinde önemli bir yeri olduğu bilinmekte ve geçmişinin 200 yılı aşkın olduğu belirtilmektedir. Zorlu bir arazi yapısına sahip olan Artvin’de yaylalara çıkılmadan önce boğaların güreştirilip birbirileri ile barışması bir zorunluluktur. Bunun nedeni, boğaların birbirine zarar vermemesi, ölümcül kazalar ve yaralanmaların önüne geçilmesidir. Sonraki yıllarda bu zorunluluk tutkulu bir rekabet ortamı yarattı ve boğa güreşleri daha iddialı bir şekilde sürdürüldü. 1981 yılında ise festival ile birlikte daha farklı bir boyut kazandı. 1981 yılına kadar mahallelerin kendi arasında gerçekleştirdiği bu etkinlik günümüzde uluslararası bir festival konumuna geldi. Ayrıca, benzeri olan festivallerden önemli bir farkı bulunmaktadır. Bu fark, gerçekleştirilen etkinliğin hayvanları yaralamak ya da onları öldürmek üzerine değil, onları barıştırmak üzerine kurulu olmasıdır.
Festival, toplamda üç gün sürmektedir. Artvin Valiliği’nin önünde bulunan Atatürk anıtına çelenk sunulması ile festivale başlanmaktadır. Çelenk sunumu sonrasında kortej yürüyüşü yapılmaktadır. 2019 yılında gerçekleştirilen festivalde ise, çelenk sunumunun ardından farklı illerden katılım sağlayan halk oyunları ekiplerinin gösterileri izlendi ve sonrasında kortej yürüyüşü başladı. Yürüyüşün ardından boğalar kamyonlara yüklenerek Kafkasör Yaylası’na çıkarılmaktadır. Ayrıca, 2019 yılında organizasyonu Halk Oyunları Federasyonu ve Artvin Belediyesi tarafından üstlenilen Kulüpler arası Büyükler Türkiye Şampiyonası festival kapsamında düzenlendi ve 23 kulüp katılım sağladı. Festivalin ikinci ve üçüncü günlerinde ise konserler gerçekleştirildi. Boğalar baş, baş altı, büyük orta, küçük orta, ayak ve deste olmak üzere çeşitli kategorilere ayrılmakta ve bu kategorilerde yarışmaktadırlar. Boğa güreşlerine yerel halkın ilgisi de oldukça fazladır. Festivale katılım sağlayan kişilerin festival süresi boyunca Kafkasör Yaylası’nda kamp kurma şansı da bulunmaktadır. Ayrıca bölgede esnaflar çadırlar kurarak Artvin’in yöresel yemeklerini sunmakta ve ziyaretçilerin de tatmasını sağlamaktadırlar.
Referanslar
37.Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali Boğalarında Getirildiği Kortej Yürüyüşü ile Başladı. (2017). Artvin Valiliği: http://www.artvin.gov.tr/37-kafkasor-kultur-turizm-ve-sanat-festivali-bogalarinda-getirildigi-kortej-yuruyusu-ile-basladi, (Erişim tarihi: 29.12.2019); 9. Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali Renkli Görüntülerle Sona Erdi. (2019). Artvin Belediyesi: https://artvin.bel.tr/HaberDetay.aspx?73&39.%20KAFKAS%C3%96R%20K%C3%9CLT%C3%9CR%20TUR%C4%B0ZM%20VE%20SANAT%20FEST, (Erişim tarihi: 29.12.2019); http://www.kafkasor.org/anasayfa#/hakkinda, (Erişim tarihi: 29.12.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
www.kafkasor.org, (Erişim tarihi: 29.12.2019).