İzmit Mevlevi Evi

Müze Etnografya Müzesi

(İzmit, Kocaeli, 2008 - )

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Seka Kültür Alanı olarak adlandırılan alanda Mevlana ve Mevleviliğin gençlere tanıtılması amacı ile kuruldu (2008). İzmit Mevlevi Evi özellikle Şeb-i Arus törenlerinin yapıldığı Aralık ayında yoğun olarak ziyaret ediliyor. Mevlevilik, Mevlana Celaleddin Rumi’nin (1207-1273) oğlu Sultan Veled (1226-1312) tarafından Mevlana’nın öğretilerini yaymak ve paylaşmak amacı ile kurulan bir topluluktur. Ulu Arif Çelebi yanına aldığı Mevlevi dervişleri ile birlikte Anadolu’nun bazı şehirlerini Batı İran’ı, Irak’ı, Suriye ve Mısır’ı dolaşarak Mevleviliği yaydı. Mevlânâ’nın ölümünden sonra 30 Kasım 1925 tarihinde çıkarılan kanunla tüm tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması kanunu ile Mevlevihaneler kapatıldı. Mevlevilikte bulunan çelebilik, şeyhlik, dervişlik ve dedelik gibi bütün Mevlevi unvanları ve faaliyetleri yasaklandı. Bu tarihten sonra Mevlevihanelere gereken önem verilmedi. Bu binalar, yapılış amaçları dışında kullanıldıklarından dolayı zarar gördü, pek çok bölümü de yıkıldı, günümüze ulaşamadı. Anadolu’da ve Osmanlı Devleti’nin egemen olduğu ülkelerde açılan Mevlevihane listesinde toplam 99 Mevlevihane yer alıyor. Konya, Bursa, Amasya, Erzincan, Yenikapı, Kasımpaşa, Galata, Kayseri, Beşiktaş, Edirne, Tokat, Gelibolu, Kütahya, Antalya, Karaman, Kilis, Antep, Afyonkarahisar ve Muğla olmak üzere pek çok kentte Mevlevihane bulunuyor. İzmit Mevlevihanesi de bunlardan biridir. İzmit Mevlevi Evi, Sekapark alanı içerisinde Seka Lojmanları olarak bilinen yapılardan birinin restorasyonu ile oluşturuldu. Ev iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, ebru ve hat çalışmaları ve Mevleviliği tanıtan bir sunum odası yer alıyor. İkinci bölüm ise, bilim, sanat, sohbet toplantılarının yapılabileceği, şiir, edebiyat ve anma gecelerinin düzenlenebileceği iki ayrı salondan oluşuyor. Kocaeli Mevlevi Evi, Mevlâna’nın hoşgörü temeline dayalı öğretisini temel alarak dil, din, ırk, renk, meslek ve grup farkı ayrımı olmadan tüm konuklara açık bir mekândır. Mevlevi Evi, hafta İçi her gün 09:00–16:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Azsöz, G. (2016). Mevlevihanelerde Matbahı Şerif, Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi, 3(5): 31- 44; Küçükkaya, M. A. (2007). Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Adı Geçen Mevlevihane ve Tekkeler, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (18): 177-186; Önder, M. (1994). Konya’da Mevlana Dergahı Arşivi ve Mevlevihaneler, Osmanlı Araştırmaları Dergisi, (14): 137-142; Pekyaman, A. (2012). İnanç Turizminde Mevlevihanelerin Yeri. İçinde; M.Ö. Uzun (Editör), 2. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu (ss. 36-54). Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayınları; Türkiye Kültür Portalı (2019). Mevlevi Evi – İzmit – Kocaeli, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kocaeli/gezilecekyer/mevlevi-evi-zmit, (Erişim tarihi: 25.06.2019)

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kocaeli Açıkhava Müzesi (2010). Kocaeli: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı Yayınları: 23; Kocaeli Belediyesi (2019a). Mevlevi Evine Yoğun İlgi, https://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/news/haberler/3/mevlevi-evine-yogun-ilgi/23175, (Erişim tarihi: 08.07.2019); Kocaeli Belediyesi (2019b). Müzeler Şube Müdürlüğü, https://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/birimler/muzeler-sube-mudurlugu/54/pages/54, (Erişim tarihi: 08.07.2019).