İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri
(İstanbul, 1986 - )
-
2019
İstanbul Üniversitesi'nin bünyesinde kuruldu. Kurulduğundan bu yana İstanbul’un Fatih ilçesi Beyazıt Kampüsü’nde eğitim-öğretim faaliyetine devam eden Meslek Yüksekokulu, 2018 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'nın bünyesinde İstanbul’un Sultangazi Yerleşkesi’nde eğitimine devam etmektedir.
Meslek Yüksekokulu'nın bünyesinde ilk açılan program turizm programıdır. Turizm Programı 1986-1987 eğitim-öğretim yılında Turizmi Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV), Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ile İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan bir protokol ile üniversite-sektör işbirliği çerçevesinde entegre eğitim yapmak üzere kuruldu ve 30 öğrenci kontenjanı ile öğrenci alımına başladı. 09.01.1994 tarih ve 21813 sayılı Resmî Gazete’de turizm programının adı Turizm ve Otelcilik olarak değiştirildi. 1997-1998 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere Turizm ve Otelcilik Programı ad değiştirerek Turizm İşletmeciliği oldu. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında ismi tekrar değiştirildi ve Ağırlama Hizmetleri oldu. Son olarak 2010-2011 eğitim-öğretim yılında ise Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı olarak isminin tekrar değiştirilmesi uygun görüldü.
Şu an faaliyetine devam eden programlardan Bankacılık ve Sigortacılık, Dış Ticaret ve Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programları 1989 yılında, Emlak ve Emlak Yönetimi Programı 2000 yılında, Pazarlama Programı 2002 ve İşletme Yönetimi Programı 2006 yılında açıldı. İthalat-İhracat Programı ad değiştirerek Dış Ticaret Programı, Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı ad değiştirerek Muhasebe Programı olarak faaliyetlerine devam etti.
2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren, İşletme Programı adını İşletme Yönetimi, Muhasebe Programı adını Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı adını Ağırlama Hizmetleri, Dış Ticaret ve Avrupa Birliği Programı adını Dış Ticaret Programı olarak değiştirdi. Emlak ve Emlak Yönetimi ve Pazarlama programlarının adları değişmedi. Bankacılık Programı ve Sigortacılık Programı birleştirilerek adı Bankacılık ve Sigortacılık olarak değiştirildi. 2010 yılında Ağırlama Hizmetleri program adının Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı olarak değiştirilmesi uygun görüldü.
Avrupa Yeterlilik Çerçevesi Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Mesleki ve Teknik Ortaöğretim düzenlemelerine uyum sağlamak amacıyla uluslararası standartlar dikkate alınarak, 2011 yılında Meslek Yüksekokulu'nun bünyesinde Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri, Dış Ticaret, Finans, Bankacılık ve Sigortacılık, Pazarlama ve Reklamcılık, Toptan ve Perakende Satış, Yönetim ve Organizasyon ve Muhasebe ve Vergi bölümlerinin kurulması teklif edilerek ilgili bölümler kuruldu. Bu bölümler altında yer alan programlar ise sırasıyla; Turizm ve Otel İşletmeciliği, Dış Ticaret, Bankacılık ve Sigortacılık, Pazarlama, Emlak ve Emlak Yönetimi, İşletme Yönetimi, Muhasebe ve Vergi Uygulamalarıdır. Kurulan bu yedi bölüm ve alt programlar halen eğitim öğretimine devam etmektedir. Bununla birlikte Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü ile Dış Ticaret Bölümü’nün uzaktan eğitim programları mevcuttur. Bu programların bazılarına ait ikinci öğretim programları 2014-2015 eğitim-öğretim yılında kapatıldı. 2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibariyle sadece örgün eğitime devam etmektedir.
Üniversite-sektör işbirliği esasına dayanarak açılan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu halen bu misyonunu devam ettirmektedir. Sektörel taleplerin gerisinde kalmamak adına sektör temsilcilerinin yer aldığı bölüm danışma kurulları ile yapılan toplantılar neticesinde sürekli olarak ders programları ve içerikleri yenilenmektedir. Yüksekokulda teorik dersler öğretim elemanları tarafından mesleki dersler sektör uzmanları tarafından verilmektedir. Hem teorik hem de uygulamalı eğitim toplam dört yarıyıldır. Her eğitim yılı sonunda ilgili bölüm başkanlıklarının belirlediği sürelerde zorunlu staj eğitimi söz konusudur. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun bünyesinde 2019 verilerine göre kayıtlı olan toplam öğrenci sayısı 1.880’dir.
Referanslar
http://cdn.istanbul.edu.tr/statics/sosyalbilimlermyo.istanbulc.edu.tr/wpcontent/uploads/2015/05/sbmyo2006-2007-katalog.pdf, (Erişim tarihi: 07.01.2020); https://sosyalbilimlermyo.istanbulc.edu.tr/tr/content/yuksekokulumuz/tarihce, (Erişim tarihi: 26.12.2019); https://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/21813.pdf, (Erişim tarihi: 26.12.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://sosyalbilimler myo.istanbulc.edu.tr/tr/, (Erişim tarihi: 26.12.2019).