İskenderun Teknik Üniversitesi Turizm Fakültesi

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Rekreasyon Yönetimi Turizm İşletmeciliği Turizm Rehberliği

(İskenderun, Hatay, 1992 - )

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 31.03.2015 tarihinde çıkardığı 6640 sayılı bir yasayla Hatay’ın İskenderun ilçesinde kurulan teknik bir üniversitedir. İskenderun Teknik Üniversitesi’ni oluşturan fakülte ve yüksekokulların bir kısmı Mustafa Kemal Üniversitesi’nden ayrılarak İskenderun Teknik Üniversitesi’ne bağlandı. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu da bu kurumlardan biridir.

Yüksekokul, 1992 yılında kuruldu. Kuruluş sürecinde Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Seyahat İşletmeciliği Bölümlerinin açılmasına ilişkin Üniversitenin Senato Kararı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na gönderildi ancak yeterli sayıda öğretim elemanı olmaması sebebiyle, sadece Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nün açılmasına karar verildi. Bu nedenle, 2001-2002 öğretim yılında aktif olan Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü, ilk öğrencilerini alarak İskenderun’da faaliyetine başladı. 18.04.2019 tarihli Resmi Gazete’nin 30749 sayılı nüshasında yayımlanan 968 sayılı karara göre Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatılarak, aynı Kararname ile Turizm Fakültesi kuruldu. 2019-2020 öğretim yılı itibariyle Fakültede, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ve Turizm Animasyonu olmak üzere dört bölüm bulunmaktadır. Ancak, Turizm Animasyonu bölümü hariç, diğer üç bölümde aktif olarak faaliyet göstermektedir. Süresi dört yıldır.

Lisans eğitimi döneminde öğrenciler yaz staj eğitimlerini yapabilmektedir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin İSTE İş Dünyası ile Entegrasyon (İDE) imkânları mevcuttur. İDE, son sınıf öğrencilerinin kendi vizyon ve amaçlarına uygun bir iş dünyasına entegre edilmesi ve tam zamanlı çalışma esasına dayalı bir sistemdir. Öğrencilerin İDE dışında hiçbir dersten sorumlu olmadığı böylece entegratörlük sürecinde derse veya sınava girmek gibi sorumlulukları olmadan tam zamanlı çalışabilecekleri bir yarıyılı kapsamaktadır.

Turizm alanında, bilim, teknoloji ve sanatta bilginin sınırlarını genişleterek, değişen dünyaya uyum sağlayabilen, sektörün yapısını ve işleyişini iyi bilen, sektöre ve işletmelere yeni açılımlar kazandırabilen, alanında uzman turizm yöneticileri yetiştirmek İSTE, Turizm Fakültesi’nin öncelikli amaç ve hedeflerini kapsamaktadır. Ancak bu yöneticileri yetiştirirken, geleceği yönetebilme kabiliyetlerinin, sosyal yönlerinin, öz güvenlerinin ve kültürel yönlerinin gelişimine de önem verilmektedir. Bununla birlikte turizm literatürüne bilimsel katkı sağlayarak hem ulusal hem de uluslararası alanda ilk sıralarda yer almak ve toplumun ihtiyaçlarına cevap vermek, yine fakültenin öncelikli amaçları ve hedefleri arasında yer almaktadır.

Referanslar

https://iste.edu.tr/tanitim, (Erişim tarihi: 24.01.2020); https://iste.edu.tr/tf/tanitim, (Erişim tarihi: 24.01.2020); https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/04/20190418-16.pdf, (Erişim tarihi: 24.01.2020).