İnsuyu İçmeceleri

Kavram Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca Sağlık Yönetimi

Akdeniz Bölgesi’nde, Burdur kent merkez ilçesinin sınırlarında yer almakta olup, Burdur kent merkezine 14 kilometre, Antalya’ya 110 kilometrelik uzaklıkta bulunmaktadır. Burdur-Antalya karayolu üzerinde yer alan içmece, İnsuyu karstik mağarasının yanında yer almaktadır. Mağara, birinci derece doğal sit özelliğinde, 597 metre uzunluğunda olup, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliğindedir. Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2018 yılında 86.287 kişi İnsuyu Mağarası’nı ziyaret etti.

İçmece suyu, İnsuyu karstik mağarasının yanından çıkmaktadır. İçmecenin birinci kaynağı; bikarbonat, kalsiyum ve bromür ihtiva eden sulardan oluşmaktadır. İçmecenin ikinci kaynağı ise; bikarbonat, kalsiyum sodyum ve bromür içeren sulardan oluşmaktadır. İçmecenin her iki kaynağı da 15oC sıcaklıkta, 6,5 Ph değerindedir.

İçmecenin birinci kaynağındaki su, içme tedavisinde kullanılmaktadır. Bu kaynak suyu; mide-bağırsak sistemi hastalıkları (gastrit), metabolizma hastalıkları (diyabet), cilt hastalıkları (egzama) ve bazı sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Yemekten önce (aç olarak) bu sular tüketildiğinde, karaciğer ve safra yolları (böbrek taşı) hastalıklarında da bu suların olumlu tepkiler verdiği bilinmektedir.

İçmecenin ikinci kaynağındaki su ise, yüksek şeker oranını düşürücü etkisi nedeniyle şeker hastalarının yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır. Ancak içmece etrafında ziyaretçilerin konaklama ihtiyacına cevap verecek bir tesisin bulunmaması, günübirlik olarak alanın kullanılmasına neden olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Burdur Valiliği, (2019). “İnsuyu Mağarası”, http://www.burdur.gov.tr/insuyu-magarasi, (Erişim tarihi: 27.07.2019); Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). İstatiksel Veriler, https://burdur.ktb.gov.tr/TR-155327/istatistikler-ve-veriler.html, (Erişim tarihi: 08.08.2019); Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). İnsuyu Mağarası, https://burdur.ktb.gov.tr/TR-155484/insuyu-magarasi.html, (Erişim tarihi: 25.11.2019); Burdur İli Şifalı Suları ve Kaplıcaları, http://termalrehber.com/burdur-ili-sifali-sulari-ve-kaplicalari/, (Erişim tarihi: 25.11.2019).