İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Türkiye’de turizm ile ilgili gelişmeler turizm endüstrisinin idaresi, kontrolü ve sürdürülebilirliği için bazı kurumların varlığı zorunlu kılınmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın illerdeki temsilcileri olan bu müdürlükler bir kentin turizmle ilgili olan tüm işlerini bakanlık adına bakanlığın yayımladığı yönetmelik üzerinden yürütmektedir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü turizm olayının planlı, koordineli ve işbirliği içinde yürütülmesi için kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı her ilde yasal bir yapılanması ve çalışma kurumu olan bir birim olmaktadır.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin yapılanması 1963 yılında kurulan Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'na dayanmaktadır. 11452 sayılı Resmi Gazete’de 12.07.1963 tarihli 265 sayılı Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Kanunu'nda konuyla ilgili birtakım düzenlemeler yer almaktadır. Bu kanunda yer alam madde 3.B ile düzenlenen oluşum yurtiçi (taşra) teşkilatında il temsilcilikleri, turizm ve tanıtma bölge müdürlükleri ve turizm büroları bulunması yönündedir. Taşra Teşkilatına ilişkin 16’ncı Madde’de “Bakanlık, gereken yerlerde bölge müdürlükleri, il temsilcilikleri ve turizm büroları kurabilir. Bunlar, Bakanlığın vereceği işleri görür ve görevleri bir yönetmelikle düzenlenir” denilmektedir.

Bölge Müdürlükleri 1983 yılında yürürlüğe giren 187 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilatı ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile kaldırılmıştır. 24.01.1989 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 354 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri kurulmaya başlanmıştır. İl müdürlüklerinin hizmet binaları için genellikle bulundukları şehirde yer alan önemli tarihi binalar tahsis edilmiştir. Bu binalar turizm açısından da birer kültürel miras değeri olmaktadır. Bu sebeple de bu oluşum oldukça anlamlı olmuştur. Türkiye topraklarında bulunan 81 ilin her birinde o il ile ilgili turizm olayının yürütüldüğü ve konuyla ilgili sorumlu kişilerin bulunduğu bir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bulunmaktadır. Aynı zamanda da internet üzerinde bu illere ait müdürlüğün resmi olarak web siteleri de mevcut olmaktadır. Bu web siteleri üzerinden kişiler o il hakkında turizm ile ilgili bilgileri edinebilmektedir. Her ilin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü web sitesindeki akış sitenin resmi bir oluşum olmasından dolayı standart bir yapılanma şeklinde olmaktadır. Bazı illerdeki müdürlüklerin web siteleri diğerlerinden daha detaylı bilgiler sunmaktadır. Bu web sitelerinin içeriklerine bakıldığında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın logosunun bulunmasının, haber akışının olmasının, il ile ilgili turizm envanterlerinin olmasının ortak bir bileşen olduğu görülmektedir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin misyonları, bulundukları illerde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı temsil etmenin yanı sıra illerin kültürel ve doğal zenginliklerini koruyarak gelecek nesiller için sürdürülebilirliğini sağlamak, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin yaygınlaşmasını sağlamak ve şehrin turizmdeki yerini artırmak olmaktadır. İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin her birinde en üst yönetimde İl Kültür ve Turizm Müdürünün ve yardımcılarının olduğu bir teşkilat şeması bulunmaktadır. Bu şemada yer alan birimlerin ve çalışanların sayısı illerin nüfus ve coğrafi büyüklüklerine göre değişmektedir.

Bir kentte yer alan turizm danışma büroları ya da birimleri de bu müdürlüklerin bünyesinde çalışma alanı bulunan birimler olmaktadır. Bu danışma büroları şehrin merkezinde yani en turistik yerinde bulunmaktadır. Şehrin ilçelerinde özellikle de turistik ziyaretin yoğun olduğu ilçelerde de bu büroların varlığı söz konusudur. Bu bürolarda kente gelen ziyaretçiler için bilgilendirici broşürler bulunmaktadır. İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri içerisinde de kentin turistik değerlerini detaylı içeren kitaplar, broşürler ve kataloglar bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 20/10/2011 tarih ve 214199 sayılı Olurları ile yürürlüğe giren Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin görev, yetki, sorumluluk ve çalışma esasları hakkında yönetmelik bulunmaktadır. Bu yönetmelik bakanlığın il ve ilçe düzeyindeki görevlerini yürütebilmek için hazırlanmıştır. İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri de sorumlu oldukları ildeki faaliyetleri yürütürken bu yönetmelikten faydalanmaktadır. Yönetmelik içerisinde yer almayan konular için ise müdürlük bakanlık tarafından verilecek kararları uygulamakla yükümlü olmaktadır. 

Referanslar

https://teftis.ktb.gov.tr/TR-264029/kultur-ve-turizm-bakanligi-il-kultur-ve-turizm-mudurluklerinin-gorev-yetki-sorumluluk-ve-calisma-esaslari-hakkinda-yonetmelik.html, (Erişim tarihi: 08.01.2024); https://izmir.ktb.gov.tr/TR-76596/il-mudurlugu39nun-tarihcesi.html, (Erişim tarihi: 08.01.2024); Özarslan, Özgür. (2019). Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, İçinde, Kozak, N. (Editör), Online Türkiye Turizm Ansiklopedisi, https://turkiyeturizmansiklopedisi.com/turizm-ve-tanitma-bakanligi (Erişim tarihi: 04.02.2024).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Özarslan, Özgür. (2019). Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, İçinde, Kozak, N. (Editör), Online Türkiye Turizm Ansiklopedisi, https://turkiyeturizmansiklopedisi.com/turizm-ve-tanitma-bakanligi (Erişim tarihi: 04.02.2024).