Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

16.04.2003 tarih ve 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince kuruldu. Misyonu, “Adıyaman ilinin tarihi, kültürel ve doğal mirasını korumak, geliştirmek, gelecek kuşaklara aktarmak, turizmi çeşitlendirmek, tanıtmak, pazarlamak, kültür ve turizm alanlarındaki faaliyetlerle ilgili kurumlarla işbirliği yaparak koordinasyonu sağlamaktır.” Müdürlük, kendisine bağlı müze müdürlüğü, il halk kütüphanesi ve ilçe halk kütüphaneleri ile birlikte hizmet vermektedir. Müdürlüğün kültür envanterleri arasında Adıyaman Müzesi, yöre mutfağı (etsiz çiğköfte (Mahhreç işareti alınmış) Meyir yemeği, Şabut balığı (Musevilerce kutsal kabul edilir.), geleneksel oyunlar (Sal oyunu, hasat oyunu, kımıl oyunu) yer almaktadır.

Müdürlük tarafından il genelinde tanımlanmış turizm aktiviteleri ise genellikle kültür turları kapsamında tarihi kalıntıların ziyaret edilmesi, antik çağlarda kutsal kabul edilen bazı coğrafi varlıkların ziyaret edilmesi şeklindedir. Helenistik dönem krallığı olan Kommagene Krallığı’na ait kalıntıların bulunduğu Nemrut Dağı ve Tümülüsü, erken Hıristiyan döneme ait Perre antik kenti, Adıyaman Kalesi, Yeni Kale, Gerger Kalesi, Septimius Severus (Roma dönemi), Altınlı Köprü (İslami Dönem), Göksu Köprüsü (Roma dönemi), Haydaran ve Turuş kaya mezarları, Zey, Gümüşkaya ve Palanlı mağaraları gibi tarihi ve doğal çekicilikler Müdürlüğün envanterinde bulunmaktadır.

İl Müdürlüğü ve Adıyaman Valiliği tarafından her yıl Adıyaman’a ait turizm istatistikleri tutulmaktadır. Bu bağlamda 2019 yılının verilerine göre Adıyaman Müzesi 26,955, ziyaretçiyi ağırladı. 2019 yılının konaklama istatistiklerine göre Adıyaman’da 282,838 ziyaretçi konaklama yaptı. İl Müdürlüğü’nün öne çıkan faaliyetleri arasında restorasyon çalışmaları, kaçak acenta tespiti ve acenta denetimi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile birlikte Kommagene Nemrut odaklı Canlandırma Projesi, Yeni Kale Restorasyonu, Karl Dörner Müzesi ve Ev Pansiyonculuğunun Geliştirilmesi Projesi bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ekici, M. ile 04. 12. 2019 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: H. Y. Güngör); www.tuik.gov.tr, (Erişim tarihi: 15.12. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://adiyaman.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 12. 12. 2019).