Hacıbektaş Atatürk Evi Müzesi

Müze Müze Ev

(Hacıbektaş, Nevşehir, 2001 - )

Gazi Mustafa Kemal Paşa Sivas Kongresi’ni yaptıktan sonra Temsil Heyeti ile birlikte Ankara’ya dönerken 22-23. 12. 1919 tarihinde Hacıbektaş’a geldi. Temsil heyetinde; Mustafa Kemal Paşa, Rauf Orbay, Mazhar Müfit Kansu, Hüsrev Gerede, Alfred Rüstem, Dr. Refik Saydam, Hakkı Behiç, Cevat Abbas Gürer, Şeyh Fevzi Efendi, Muzaffer Kılıç ve Bedri Bey yer almaktaydı. Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti, Hacıbektaş’a geldiklerinde ilk önce Cemalettin Efendi’yi ziyaret etti.

Mustafa Kemal, Milli Mücadele ile ilgili ilçe halkıyla görüştükten sonra bir gece Hacıbektaş ilçesinde Çelebi Cemalettin Efendi tarafından misafir edildi. Atatürk ilçe merkezinde bulunan Çelebi Cemalettin Efendi’nin evinde bir gece konakladı. Mustafa Kemal ertesi gün, Salih Niyazi Baba’yı ziyaret etti. Hacıbektaş Dergahı’nda ve Çelebi Cemalettin Efendi’nin evinde vatanın bağımsızlık mücadelesi ile ilgili görüşmeler yapıldı.

Atatürk Evi, XIX. yüzyılın ikinci yarısında ahşap hatıl arasına kerpiç yığma tekniği ile yapıldı. Eski Türk evlerinde görülen ahşap işlemeleri bulunan ev iki katlıdır. Ev kırma çatı ve oluklu kiremitle döşelidir. Evin üst katında sofa etrafında odalar sıralanmaktadır.

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan, XIX. yüzyılın ikinci yarısında inşaa edilen bu ev, Çelebiler Ailesi’ne aittir. Çelebiler Ailesi’nin çocukları, babalarının vefatının ardından evi devlete bağışladılar. 1991 yılında kamulaştırılma işleminin ardından, 2001 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek Atatürk Evi Müzesi olarak hizmete açıldı. Müzede etnografik eserler sergilenmektedir. Müzenin ilk katında kütüphane ve sergi salonu, ikinci katında ise Mustafa Kemal Paşa’nın ağırlandığı Baş Oda, Çalışma Odası ve Yatak Odası yer almaktadır. Müzede Atatürk ile ilgili fotoğraf ve belgeler sergilenmektedir. Ayrıca müze o günleri yansıtan eşyalarla döşenmiştir. Müzede bulunan eşyalardan sadece Atatürk’ün kaldığı yatak ve yatak örtüsü orijinaldir. Diğer eşyalar ise hayırseverler tarafından müzeye bağışlandı.

Referanslar

Hacıbektaş Atatürk Evi Müzesi Broşürü; Nevşehir Valiliği (2010). Nevşehir Kültür Envanteri. Nevşehir: Nevşehir Valiliği Yayınları.