Gurme

Gastronomi Kişi Yemek Eleştirmeni

İletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler sayesinde yazılı ve görsel basında ve elektronik ortamlarda gurmelik kavramının sık sık vurgulanması, gurme ve gurmeliği çeşitli bakış açılarıyla değerlendirilen ve farkındalık yaratılan bir olgu haline getirdi. Yiyecek ve içeceklerin tadım ve lezzet değerlendirmesini yapan gurmeler, gastronomi uygulamaları içerisinde ve yiyecek-içecek endüstrisinde, mutfak ve yiyecek-içecek kültürü alanında bilgi ve tecrübelerini paylaşan uzmanlar olarak yer almaktadır. Etimolojik olarak, Fransızca ‘gourmet’ sözcüğünden gelip, uluslararası literatürde ‘ince ve zarif damak tadına sahip, iyi yemeğin lezzet değerlendirmesini yapan uzman kişi’ şeklinde tanımlanmaktadır.

Geniş tanımıyla, gurmeler “Sadece yiyecekler değil, içecekler konusunda da bilgili olan, içeceklerin farklı türlerinin tatlarını ayırabilen, duyarlı bir damağa sahip, yeme-içme adabına hakim ve genelde mutfak ve yemek kültürü hakkında geniş bilgi sahibi olan, iyi yiyecek-içecek heveslisi, bir yemeğin malzemesindeki egzotizmi ve uyumu, pişirilmesindeki incelikleri, pişirilirken yemeğe katılan ruhu bilen ve takdir eden” kişilerdir. Dünya mutfakları tarihinde gurme kişiler ve gurmelikle ilgili bilgiler mevcut olsa da günümüzde toplumların mutfak kültürleri, uygulamaları ve ürünlerinin bölgesel, ulusal ve uluslararası boyutta merak edilip, itibar görmesi, gurmeliği ayrı bir yiyecek-içecek ve mutfak uzmanlığı alanı haline getirdi. Böylece gurmeler sahip oldukları damak lezzeti ve lezzet tecrübesiyle herhangi bir ürün ya da mutfakla ilgili tavsiye, eleştiri ve yorumlarda bulunup, danışmanlık yapan kişiler olarak tanımlanmaya başladı.

Her ne kadar lezzet uzmanı olan gurmeler genelde kişisel zevk ve tatminleri için yiyecek-içecek faaliyetlerine katılıp, tecrübelerini ve bilgilerini toplumla paylaşma zorunlulukları olmasa da günümüzde yiyecek-içecek tüketimi ve tercihleri üzerinde yönlendirici olabilmektedir. Ulusal ve uluslararası alanda gastronomi dünyasındaki son trendleri ve yiyecek-içecek kültürlerini, beğeni ve tavsiyelerini yazılı ve görsel basında ve elektronik ortamlarda paylaşarak hem tüketicileri bilinçlendirdikleri hem de moda eğilimler oluşmasını sağladıkları görülmektedir. Böylece ulusal ve uluslararası turizm faaliyetlerinde turistlerin yiyecek-içecek tercihleri üzerinde de etkili olabilmekte, yiyecek-içecek (gastronomi) turizminin aktif paydaşları arasında yer alabilmektedirler. Örneğin, destinasyon restoranları tercihinde, kaliteli ve otantik ürün deneyiminde ve gastronomi etkinlikleri hakkındaki bilgi ve değerlendirmeleriyle tüketici yönelimlerinde etkileyici rolleri olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Baysal, A. ve Küçükaslan, N. (2007). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Bursa: Ekin Yayınevi; Getz, D., Robinson, R. N. S., Andersson, T. D. ve Vujicic, S. (2014). Foodies and Food Tourism. Oxford: Goodfellow Publishers; Gürsoy, D. (2013). Yiyelim İçelim, Tarihini Bilelim: Dünden Bugüne Gastronomi. İstanbul: Oğlak Yayınları; Strong, J. (2011). Educated Tastes: Food, Drink and Connoisseur Culture. Lincoln: University of Nebraska Press; Türkoğlu, H. ve Akoğlan Kozak, M. (2015). Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2): 207-220; Vester, K. (2015). A Taste of Power: Food and American Identities. Kaliforniya: University of California Press.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türkoğlu, H. ve Akoğlan Kozak, M. (2015). Türk Mutfağının Gelişiminde Gurmelerin Rollerine Yönelik Algılamalar, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26 (2): 207-220.