Görele Kemençe ve Kültür Müzesi

Müze Sanat Müzesi Etnografya Müzesi

(Görele, Giresun, 2015 - )

Giresun’un Görele ilçesinde Karadeniz sahil yolu ile eski Samsun – Artvin şehirlerarası yolunun arasında aynı adla isimlendirilmiş olan parkın içinde 2015 yılında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla Görele Belediyesi tarafından yapıldı. Müze, Görele’de halkın günlük yaşamındaki yöresel eşyaların sergilenmesi ve kemençenin tanıtımına katkı sağlanması amacıyla kuruldu. Müze, Türkiye’deki tek enstrüman müzesi olma özelliğine sahiptir. Müze binası tarihi özelliğe sahip olmayan bir yapı olmakla birlikte tek katlı inşa edildi. Müzenin de içinde bulunduğu parkta 5,8 metre yüksekliğinde bir kemençe heykeli ve yörede serender veya serenti adı verilen köy evlerinde kışlık yiyecekleri saklamak için evlerin hemen dışına ahşaptan inşa edilen bir yapı yer alıyor. Görele’nin yetiştirmiş olduğu yaşayan en ünlü kemençe üstatlarından olan Katip Şadi müzeye gelen misafirlere zaman zaman kemençe dinletileri sunuyor.

Görele Kemençe ve Kültür Müzesi, tek bölümden oluşuyor. Müze duvarlarında kemençe üstatlarına ve Görele ilçesine ait tarihi resimlere yer veriliyor. Masalarda ise Görele yöresinde günlük hayatta kullanılan eşyalar bulunuyor. Müzede kemençe, kemençe üstadlarının portreleri, kemençenin tarihi ve ilçeye ait yöresel eşyalar yer alıyor. Karadeniz müziğine adını altın harflerle yazdıran Karaman lakaplı Halil Kodalak, Piçoğlu lakaplı Osman Gökçe, Durkaya lakaplı Kemal İpşir, Mehmet Sırrı Öztürk, Katip Şadi, Sami Günay gibi üstadlar portreleri sergilenen kemençe sanatçılarıdır. Müzede, kütükten kemençe sazının oluşumuna kadar her aşama sergileniyor. Müzede, halkın günlük yaşamda kullandığı grebi diye adlandırılan orak, yağ yapımında kullanılan yayık, peynir ve yağ saklamak için kullanılan külekler, yemek yapımında ve tüketiminde kullanılan tahta kaşıklar, hamur açmak için kullanılan merdane ve oklavalar, işlemeli bakır güğümler, bakır mutfak aletleri gibi gastronomik eşyalar ile farklı boyutlarda imal edilen kemençeler, davul, gramofon gibi müzik aletleri, eskiden yün yapmakta kullanılan yün tarağı, eskiden avcılık amacıyla kullanılan sapan ve elektrikli aydınlatma araçları kullanılmadan önce kullanılan gazlı lüks ve kandil sergileniyor.

Referanslar

Görele Belediyesi (2019). Görele Kemençe ve Kültür Müzesi, https://www.gorele.bel.tr/gorele-turizm-ile-bulustu/, (Erişim tarihi: 16.12.2019).