Göcek
Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu
-
2020
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlıdır ve çok sayıda adaya sahiptir. Göcek, Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunuyor. Akdeniz Bölgesi’nin batısında yer alıyor. Kuzeyinde Denizli, güneyinde Akdeniz, doğusunda Fethiye ve kuzeybatısında Dalaman ilçesi bulunmaktadır. Muğla’ya 100 kilometre uzaklıkta olan Göcek, Muğla-Marmaris-Antalya güzergahındadır. Dalaman Havalimanı ise Göcek’e 25 kilometre uzaklıktadır. Fethiye Körfezi’nin en korunaklı limanlarından biri olan Göcek, tüketim kültürünün az olduğu ve çoğu tatilcinin düzenli olarak tercih ettiği bir destinasyondur. Karakteristik Akdeniz iklimi hakimdir.
Göcek, Karia ve Likya medeniyetlerinin sınırını belirlemekte, Likya uygarlığının en fazla gelişmiş kentlerinden Telmessos (Fethiye) ve Kaunos (Dalyan) arasında yer almakta ve tarihi, kültürel ve doğal zenginlikler açısından zengin bir yerde bulunmaktadır. Göcek, ilk çağlarda Likya uygarlığına ait Telmesos ve Kaunos şehirleri arasında kalan aynı uygarlığa ait Kalimche antik yerleşiminin bulunduğu yerde kuruldu, daha sonra bölge Roma Uygarlığı etkisinde kaldı. Göcek ile ilgili bilgiler 1700’lü yıllara dayanıyor. Göçebe hayatı süren Yörükler, bölgede kış aylarını geçirdiler. Hayvancılık ve tarımla geçinen Yörükler, Mayıs’ta yakın yaylalara göç edip, yaz bitiminde Göcek’e döndüler. Göcek adının bu göçerlikten, göçebelikten geldiği kabul ediliyor.
1930’lu yıllarda yörede bulunan krom madeni, Göcek içinde bulunan iskelelerden gemilere yüklenerek dünya üzerinde farklı ülkelere ihraç edildi ve madencilik önemli bir geçim kaynağı oldu. 1970’li yıllarla birlikte ise mavi yolculuk başladı, vazgeçilmez uğrak noktalardan biri oldu. Göcek, 1980’li yıllara gelindiğinde turizm potansiyeli ile dikkat çekmeye başladı; deniz, yelken ve yat ile ilgilenen insanlar arasında popüler oldu ve Türkiye ve dünyaya kendisini en önemli yatçılık merkezlerinden biri olarak duyurmaya başladı. Böylece Akdeniz kıyılarında birçok insanın tercih ettiği mavi yolculuk başlangıç rotalarından biri haline geldi. Bölge ekonomisi yat, tekne ve marina işletmeciliğine dayanmaktadır. Göcek’te yatlar için altı marina bulunmakta ve ihtiyaç duyulan her türlü hizmet verilmektedir.
Referanslar
Göcek Kültür Turizm Derneği (2016). Göcek Tarihçesi, http://www.gocek.org.tr/anasayfa/gocek-tarihcesi, (Erişim tarihi: 28.11.2019); Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Göcek, https://mugla.ktb.gov.tr/TR-158622/gocek.html, (Erişim tarihi: 27.11.2019); Neredekal (2019). Göcek Gezilecek Yerler, https://www.neredekal.com/gocek-gezilecek-yerler-tarihi-mekanlar/, (Erişim tarihi: 27.11.2019); Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (2019). Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi, https://tvk.csb.gov.tr/fethiye-gocek-i-391, (Erişim tarihi: 27.11.2019); YDA Dalaman Airport (2020). Göcek, http://www.yda.aero/gocek/, (Erişim tarihi: 30.01.2020); Yoldaolmak (2019). Bir Tutam Akdeniz Mavisi: Göcek, https://yoldaolmak.com/gocek-gezilecek-yerler.html, (Erişim tarihi: 28.11.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Ardahanlıoğlu, Z. R. ve Bulut, Y. (2018). Koruma-Kentleşme Döngüsünde Zamana Bir Yolculuk: Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi Örneği, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(4): 315-324; Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (2007, 19 Kasım). Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi Göcek Deniz Üstü Araçları Taşıma Kapasitesinin Belirlenmesi Projesi Final Raporu. Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi İnşaat Mühendisliği Bölümü.