Göcek Kültür ve Turizm Derneği

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK

(Göcek, Muğla, 1990 - )

Göcek’te gelecek nesillere temiz bir doğa bırakma felsefesini benimseyerek, gençlerin ve çocukların eğitimlerine destek olmaya öncelik vererek, yörenin ve kültürünün tanıtımını sağlamak ve yöredeki tüm canlılar için yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla Göcek Kültür ve Turizm Derneği adıyla 1990 yılında kuruldu. Dernek, faaliyet alanı olan Göcek’te yerel işbirliğini geliştirmek ve sosyo-kültürel dayanışmayı arttırmak, deniz ve çevre kirliliğine karşı mücadele ederek doğal yapısını korumak, altyapı ve üstyapı sorunlarının çözümüne destek olmak, Göcek’in tanıtımına ve turizmin gelişimine katkı sağlamak için çeşitli faaliyetler yürütmektedir.

Dernek amaçlarının gerçekleştirilmesi için araştırmalar yapılması, eğitimler düzenlenmesi, gerekli teçhizatın edinilmesi, verilere ulaşılması, bilgilendirme bültenlerinin çıkarılması, gerekli izinler alınarak bağış kabul edilmesi, gereksinim duyulan iktisadi, ticari, sanayi işletmeler kurulması, üyelere yönelik faaliyetler düzenlenmesi, sosyal ve kültürel tesisler kurulması, uluslararası projeler ve işbirliklerine katkı sağlanması, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütülmesi, derneğin amacı ile ilgili ve yasal olan alanlarda, diğer derneklerle veya sivil toplum kuruluşlarıyla plâtformlar oluşturulması derneğin çalışma konularını oluşturmaktadır.

Dernek merkezi Göcek’tedir ve başka şubesi bulunmamaktadır. Derneğin temel organları, dernek üyelerinden oluşan genel kurul, genel kurulun seçtiği yönetim kurulu ve denetim kuruludur. Genel kurulun temel görevleri arasında; tüzükle ilgili değişikliklerin yapılması, diğer kurulların raporlarının, bütçenin, satın alımların, ödeneklerin, dernek çalışmalarına ilişkin yönetmeliklerin görüşülmesi, derneğin federasyon üyeliklerinin veya uluslararası faaliyetlerinin başlatılması veya sonlandırılması, vakıf kurulması, yönetim kurulunun önerilerinin değerlendirilmesi ve gerekli durumlarda yetkilendirilmesi ile mevzuatta belirtilen diğer görevler bulunmaktadır. 81 üyesi bulunmaktadır.

Göcek Kültür ve Turizm Derneği, 29 Ekim 2000 tarihinde Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında başlattığı kültürel etkinlikleri gelenekselleştirerek, 2001 yılından itibaren her yıl 23 Nisan Geleneksel Göcek Çocuk Şenliği’ni düzenlemektedir. Şenlikte, 23 Nisan tarihini içerecek şekilde birkaç gün boyunca konserler, söyleşiler, tiyatro ve halk oyunları gösterimleri, çocuklara yönelik atölyeler ve yarışmalar, çocuk eşyası pazarı, ağaç dikimi, fener alayı gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Dernek tarafından düzenlenen bir diğer önemli etkinlik, Göcek Ot Yemekleri Festivali’dir. 2017 yılı itibariyle her yıl mart ayında gerçekleştirilen festivalde; yöre mutfağının özgün otlarının ve bu otlardan yapılan yemeklerin tanıtımı, alanda yörük çadırları kurularak yöresel yemekler ve el sanatları ürünlerinin satışı ve yörük kültürünün tanıtımı, yöresel türkü dinletileri ve oyun gösterimleri, sağlıklı yaşam söyleşileri ve ot yemekleri yarışması yapılmaktadır. Böylelikle Göcek turizminin gelişimine destek olunmasının yanı sıra, Göcek’in somut ve somut olmayan kültürel miras değerlerinin korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına önemli katkılar sağlanmaktadır. Derneğin düzenlediği diğer etkinlikler arasında Hıdrellez Pikniği, Çıntar Toplama Yarışması, Göcek Meydanı Yılbaşı Kutlamaları, Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları, Göcek Plaj Voleybolu Turnuvası, Doğa Yürüyüşleri yer almaktadır. Dernek, Göcek’in kültür ve turizm değerlerinin korunmasına ve tanıtılmasına yönelik bölgede gerçekleştirilen Kabotaj Bayramı Kutlamaları, Yayla Yürüyüşü gibi etkinliklere katkı sağlamakta ve iştirak etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Göcek Kültür ve Turizm Derneği, http://www.gocek.org.tr/, (Erişim tarihi: 14.08.2020); Ugan, O. ile 04. 08. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: I. Arıkan Saltık).