Gastronomik Hediye

Gastronomi Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Balıkesir-Edirne, 2021-2023

Bir bölgenin veya yörenin üretimindeki ve tüketilmesindeki özgünlüğü, benzersizliği, lezzeti, tabiatın vermiş olduğu nimet ve özelliği, tarihi, insanların özleminde ve hafızasında, kültüründe ve ekonomisinde önemli bir maddi ve manevi değeri olan gıda, tarım ve hayvancılık ürünlerinin; ihracat, ticaret, pazarlama, tanıtım, halkla ilişkiler, diplomasi, lobi faaliyeti, reklam, sevgi ve saygı göstergesi, gelenek ve göreneklere, yardımlaşma, dayanışma, bazen bir iyiliğin karşılığı bazen de bir hediyenin karşılığı olarak akraba, dostlar, ast üst ilişkisine bağlı olarak arkadaşlara kesinlikle karşılıksız olarak verilen her türlü gıda olarak tanımlamaktadır.

Kılıç ve Gönenç Güler (2023) Türkiye’de Gastronomik Hediyeleşme Kültürü: Edirne Örneği adlı çalışmada gastronomik hediyeyi 13 alt boyutta incelemiştir. Bunlar; Mitolojik boyut, tarihsel boyut, kültürel boyut, sosyolojik boyut, dinsel boyut, dijital boyut, cinsiyet boyut, bilgi boyut, ekonomik boyut, statü boyut, diplomatik boyut, ikna boyut ve duygusal tatmin boyut.

Gastronomik hediyeleşme veya gastronomik hediye kendine has özellikleri ve üretim teknikleri bulunan ve belli bir yöreye ait gıda ürünlerinin hediye olarak tercih edilmesidir. Bu durumda gastronomik hediye, hediye verilen kişiye özel ve duygu yoğunluğu olan bir deneyim sunma amacını taşır.  Başka bir ifadeyle gastronomik hediye, genellikle özel günlerde veya özel bir durumda, yemek ve içecek gibi gastronomik ürünlerin ve/veya bu ürünlerin sunumunun yapıldığı kaplar, kavanozlar, yeme/içme takımları vb. gibi hediye olarak verildiği bir gelenektir. Bu tarz gastronomik hediyeler, onu alan kişiye zevkli ve keyifli bir gelenek ile bir yeme deneyimi sağlama, kültürel lezzetleri paylaşma ve tanıtma veya kişinin damak zevkine uygun özel bir hediye seçebilme imkânını da sağlayabilmektedir. Örneğin; nadir bulunan özel bir içecek, belli bir yöreye özgü yiyecek, özel bir çikolata seti veya özel bir yemek kursu hediyesi onu alan kişinin kendini özel ve değerli hissetmesini sağlayabilmektedir. Ev yapımı yemekler, atıştırmalıklar ve bunların içine konulduğu yöresel/özel kaplar verilen hediyeyi daha anlamlı kılmakta ve kişinin sıcak ev atmosferini deneyimlemesi olanak tanımlanmaktadır. Bunlara ilaveten restoranlarda veya kafelerde kişilere özel bir yemek deneyimi sunan hediye kartları da gastronomik hediyeyi değerli kılmaktadır. Gastronomik hediye, alıcısına hem yeni tatlar hem de duygusal anlamlar açısından zengin bir deneyim sunma potansiyeline sahiptir. Bu tür hediyeler, kişisel bir özeni ve düşünülmüşlüğü ifade etme amacını taşımaktadır.

Referanslar

Kılıç, B. ve Gönenç Güler, E. (2022). Türkiye’de Gastronomik Hediyeleşme Serhat Şehri Ardahan Örneği. Ankara. Ekin Yayınevi; Kılıç, B. ve Gönenç Güler , E. (2023). Türkiye’de Gastronomik Hediyeleşme Kültürü: Edirne Örneği. Ankara. Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kılıç, B. ve Gönenç Güler, E. (2022). Türkiye’de Gastronomik Hediyeleşme Serhat Şehri Ardahan Örneği. Ankara. Ekin Yayınevi; Kılıç, B. ve Gönenç Güler , E. (2023). Türkiye’de Gastronomik Hediyeleşme Kültürü: Edirne Örneği. Ankara. Detay Yayıncılık.