Flaubert, Gustave

Seyyah ve Seyahatname Seyyah Seyahatname

(1821 – 1880)

1821 doğumlu bir yazar olarak bilinmektedir. 1834 yılında arkadaşı Ernest Chevalier ile birlikte Art et Progres (Sanat ve İlerleme) dergisini çıkarmaya başlayan Flaubert modern ve gerçekçi roman anlayışının kurucusudur. Madam Bovary (1857) romanı ise bu akımın ilk örneğidir. Flaubert, 1844 yılında ilk sara krizini geçirmesi ardından babasının ısrarı ile aile evine döndü, 1846 yılında kısa aralar ile kız kardeşi ve babasını kaybetmesinin ardından yeğeninin bakımını üstlenerek kendisine kalan miras sayesinde yazın hayatına yoğunluk verdi. 1880 yılında hayatını kaybeden yazarın, kaleme aldığı eserler için yaptığı araştırmalar neticesinde antik dönem ve Doğu dinlerle tanıştığı ardından Şark'a karşı derin bir ilgi ve merak beslemeye başladığı bilinmektedir.

Fransa Ticaret ve Tarım Bakanlığı tarafından verilen Karadeniz’de bulunan gümrük limanlarının Avrupa ülkelerinden gelen mallara uyguladığı yasal işlemleri inceleme görevi ile birlikte 1849 yılında iki yıl sürecek olan Doğu seyahatine başladı. Seyahati esnasında yanında olan ve Fransız Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen fotoğrafçı arkadaşı Maxime du Camp ile birlikte Mısır’dan başladıkları seyahatlerinin 40 gününü İstanbul’da geçirdiler. 22. 10. 1849 yılında Croisset’ten tren yolu ile başlayan Doğu yolculuğu Paris’te Maxime du Camp ile buluşmalarının ardından denizyolu ile Mısır üzerinden devam etti ve 1951 yılında Yunanistan üzerinden İtalya’da sonlandı. Flaubert, 14. 10. 1850 yılında Rodos’tan Marmaris’e gitmek üzere yola çıkarak seyahatinin Anadolu kısmına başladı. Ege kıyıları üzerinden seyahatini gerçekleştiren Flaubert, Çanakkale Boğazı üzerinden 12. 11. 1850 tarihinde İstanbul’a vardı. Anadolu ve İstanbul seyahati boyunca gezinti yaptığı yerlerle ve bu yerlerde tanıştığı insanlarla ilgili tecrübelerini gün gün aktaran Flaubert, seyahatinin İstanbul ayağında mimari yapıya, sosyal yaşantıya ve insan ilişkilerine çalışmasında yer verdi. 19 Aralık günü İstanbul’dan ayrılışını kaleme aldığı bölümün sonunda üzgün olduğunu dile getirerek İstanul’a karşı olan beğenisini ve hayranlığını da dile getirmiş bulunmaktadır. Voyage on Orient orijinal adı ile 1910 yılında Louis Conard tarafından Fransızca yayımlandı. Türkçeye ise ilk kez 2016 yılında Yaşar Avunç’un çevirisi ile kazandırıldı.

Yararlanılan Kaynaklar

Flaubert, G. (2018). Doğu Seyahati (Çev. Z. Canan Özatalay). İstanbul: İletişim Yayınları.; https://heritage.bnf.fr/bibliothequesorient/en/gustave-flaubert-art, (Erişim tarihi: 16.01.2020); https://t24.com.tr/yazarlar/esra-yalazan/flaubertin-dogusuna-yolculuk,16097, (Erişim tarihi: 16.01.2020); Oğuz, B. (2011). Gustave Flaubert’ın İstanbul Destinasyonu, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8: 43-56.