Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm İşletmeciliği Turizm Rehberliği
(Çeşme, İzmir, 2019 - )
-
2020
Ege Üniversitesi'nin Bornova Kampüsü'nde ilk olarak Çeşme Meslek Yüksekokulu olarak Turizm ve Otelcilik programı ile önlisans düzeyinde eğitim öğretim faaliyetlerine başladı (1987). İlerleyen yıllarda Meslek Yüksekokulu'nun bünyesinde Otelcilik, Seyahat ve Yiyecek-İçecek İşletmeciliği Bölümleri de açıldı. Daha sonra bu bölümleri Rehberlik ve Turizm Animasyonu Bölümleri izledi. 2002-2003 öğretim yılında Çeşme Meslek Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Turizm Rehberliği ve Turizm Animasyonu programları ile önlisans düzeyinde öğretime devam etti.
1998 yılı itibariyle Çeşme Kampüsü'ne taşındı, 2005 yılına kadar Çeşme’de önlisans düzeyinde öğretim faaliyetlerine devam etti. 02.07.2004 tarih ve 25510 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile 2005-2006 öğretim yılından itibaren Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu adı altında lisans düzeyinde dört bölüm ile öğretim vermeye başladı: Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, Turizm Animasyonu ve Turizm Rehberliği. 24.06.2019 tarih ve 1157 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile de Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu kapatıldı, bunun yerine yine Ege Üniversitesi bünyesinde Çeşme Turizm Fakültesi kuruldu.
Fakülte, “Öğrencilerin alanlarında bilgilerini arttırarak, düşünce ve yeteneklerini geliştirerek, edindikleri becerilerle turizm sektörüne etkin bir şekilde katılımlarına olanak sağlamak, turizm ve otelcilikle ilgili konulara duyarlı ve sorunları çözebilecek nitelikte orta ve üst kademe yöneticiler yetiştirmek” amacıyla kuruldu. Bu amaç doğrultusunda, öğrencilerin temel yabancı dil İngilizce olmak üzere en az iki yabancı dil ve bilgisayar teknolojilerini öğrenmeleri, turizm sektörü ve işletmeleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve alanlarıyla ilgili gerekli bilgi ve becerileri kazanmaları hedeflendi. Fakülte, turizm ile ilgili evrensel bilgi üretebilecek, ulusal gereksinimler doğrultusunda bu bilgiyi başkalarına öğreterek yayabilecek, her geçen gün hızla değişen dünyaya uyum sağlayabilecek, kültürel yönden donanımlı, etik ilkelere sahip, özgüvenli turizmciler yetiştirmek, akademik açıdan da sektöre yön veren projeler üretmek misyonuyla faaliyetlerine devam etmektedir. Fakültenin vizyonunu ise “eğitim ve öğretim kalitesini sürekli geliştiren, bilimsel ve sosyal yönden gelişmiş, etik ve moral değerlere sahip girişimci, yenilikçi, lider ve dinamik kurumlar arasında yer almak” oluşturmaktadır.
Fakülte, Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümleri ile öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Konaklama İşletmeciliği ve Seyahat İşletmeciliği Bölümlerinde uygulamalı eğitim uygulanmakta, fakültenin bölümlerinin birinden mezun olabilmek için öğrencilerin, müfredatta belirtilen teorik derslerden başarılı olmaları ve her bölüm için belirtilmiş olan stajları tamamlamaları gerekmektedir. Mezun öğrenciler, turizm sektöründe faaliyet gösteren otel işletmeleri, seyahat acentaları, tatil köyleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve kamu kurum ve kuruluşlarında görev üstlenmektedirler.
Referanslar
https://turizm.ege.edu.tr/, (Erişim tarihi: 27.01.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://turizm.ege.edu.tr/, (Erişim tarihi: 27.01.2020).