Tarihsel sürece bakıldığında MÖ 2000’lerde Fenikeliler tarafından ilk olarak yerleşimin yapıldığı düşünülmektedir. Eceabat isminin kökü ise antik dönemlere uzanmaktadır, önceleri Maydos, Matidos, Madytos olduğu bilinmektedir. Şehrin kuruluş döneminin tam olarak bilinmemesiyle birlikte Heredot ve Helennikas dönemlerinde adı geçtiği varsayılarak MÖ V. yüzyıldan daha öncelerine kuruluşunun dayandığı düşünülmektedir. Ayrıca tarihçi olan Strabon’a göre kenti tarihi süreçlerde ilk kez Lesboslular olarak bilinen Midillilerin kurduğu ileri sürülmektedir. Ardından sırasıyla Persler’in, Atinalıların, Spartalıların, Romalıların ve Latinlerin yönetimi altına girdiği tarihi kaynaklarda yer almaktadır. 1354 yılında Eceabat Süleyman Paşa’nın yürütmüş olduğu fetihler sırasında Osmanlı topraklarına dâhil edildiği bilinmektedir. Ek olarak,  şehrin isminin savaş dönemlerinde gazileriyle bilinen Ece Yakup Bey’den esinlenildiği bilgiler arasında yer almaktadır. İsmine inşa eden anlamındaki “Abat” kelimesi eklenerek Eceabat’a dönüştüğü bilinmektedir. Sadece şehre değil aynı zamanda Saroz Körfezi'ndeki bir koya da kendisinin adı verildiği bilinmektedir.  

Ayrıca Eceabat’ın yakın tarihinde ise Birinci Dünya Savaşı yıllarında kritik bir tarihi rolü olduğu da bilinmektedir. 1915 yılında Çanakkale Savaşları olarak bilinen savaşlarda önemli bir yer tutmaktadır. Her ne kadar Gelibolu olarak anılsa da aslında savaşların en hareketli dönemleri Eceabat sınırları arasında yaşandığı da bilinmektedir. Savaş süresince de 500 binden fazla askerin şehit olduğu bilinmektedir. 

Eceabat, Çanakkale ilinin Trakya bölgesinde yer alan iki ilçesinden biri olarak yer almaktadır. İlçe, coğrafi konum olarak Trakya’nın güneybatısında, Çanakkale Savaşları olarak tarihte yer alan Gelibolu yarımadasının ise güney ve güneybatı kısmında bulunmaktadır. İlçe, 490 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Gelibolu yarımadasını çevreleyen denizinin hemen ardından yükselen ve 300 metreyi biraz geçebilen (Kocaçimen Tepesi -305 metre ) yumuşak tepeler, bu tepelerin arasında kendisine yer bulmaya çalışan dar düzlükler, bu düzlükler boyunca akan kısa ve zayıf çaylarla şekillenmiş bir coğrafyaya sahiptir. Eceabat ilçe konum olarak, Asya ve Avrupa’dan gelen karayollarıyla deniz yolunun bağlanmasını sağlayan stratejik bir konuma sahiptir. İlçenin doğusunda Çanakkale boğazı yer alırken yarımadanın diğer tarafı ise Ege denizine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Saroz Körfezi de çevrelemektedir. İlçenin kara sınırında ise Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi bulunmaktadır. Ek olarak Çanakkale ilinin tam karşısında yer almaktadır (www.eceabat.bel.tr). 

Eceabat ilçesine bağlı olan 12 adet köy bulunmaktadır. Tarihi dönemlere de tanıklık etmiş olan bu köyler; Alçıtepe, Behramlı, Beşyol, Bigalı, Büyükanafarta, Kilitabhir, Küçükanafarta, Kocadere, Kumköy, Seddülbahir, Yalova ve Yolağzı olarak kayıtlarda yer almaktadır. İlçenin genel olarak geçim kaynağı balıkçılık olduğu bilinmektedir. Sardalya’nın önemi bölge için çoktur. Ayrıca tarımsal faaliyetler de bölgenin geçim kaynakları arasında yer almaktadır (www.eceabat.bel.tr).

Eceabat ilçe olarak, savaş alanlarını sınırları arasında barındırmakla birlikte, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, doğa fotoğrafçılığı, tarım ve çiftlik turizmi ve su altı dalış turizmi gibi çeşitli olanaklara sahip rekreatif imkânları da barındırmaktadır (Korkmaz ve Yavaş, 2020). Eceabat 1973 yılından bu yana da Milli Parklar arasında dâhil edilmiştir. Hem Ege denizine hem de Marmara’ya kıyısı bulunan ilçede Kabatepe Plajı, Zargana Plajı, Eceabat Halk Plajı, Kilye Koyu, Kocadere Plajı, Cennet Koyu, Kemikli Plajları yer almaktadır. Koy ve plajlar açısından zengin olan bölge yaz aylarında tatil amaçlı insanların tercih noktalarından olmaktadır. Eceabat için bir çok konaklama imkânı bulunmaktadır. Öncelikle ilçe merkezinde daha çok geniş çaplı turlara konaklama hizmeti verme noktasında öncelikleri bulunmaktadır. Ayrıca bölgenin şarap tadımları için uygun olan aktiviteler de yer almaktadır. Bahsedilen bu şarap tadımlarının ve bağ bozumu gibi aktivitelere imkân sağlayan iki adet üst düzey konaklama işletmesi bulunmaktadır. Ayrıca ilçe merkezinde yer alan konaklama işletmelerin genelinin butik ve küçük çaplı işletmeler olduğu görülmektedir. Yeme içme noktasında da çok geniş bir yelpazeye sahip olmamakla yörenin balık türü olan Sardalya yeme imkanı yer almaktadır. Bölgeye ulaşım olarak hem kara hem de deniz yolu tercih edilmektedir. Gelibolu yarım adasında yer alan ilçeye Tekirdağ yönünden direkt kara yoluyla ulaşılabilirken Çanakkale merkezden de arabalı vapur yoluyla saat başı gidiş gelişlerle Eceabat’a geçiş yapılabilmektedir.

Referanslar

https://tr.wikipedia.org/wiki/Eceabat, (Erişim tarihi: 03.02.2025); https://www.eceabat.bel.tr/tarihcesi, (Erişim tarihi: 01.02.2025); Korkmaz, H. ve Yavaş, B. (2020). Çanakkale ili Eceabat ilçesinin ekoturizm potansiyelinin değerlendirilmesi, Journal of Global Tourism and Technology Research, 1(1): 12-33.