Destekleyici Turistik Ürün
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Turizm sektöründe eşsiz ve unutulmaz deneyimlerin yaşanmasına yönelik turistik talep; ilgili varış yeriyle özdeşleşmiş klasik turizm ürününe alternatif olabilecek ve kitlesel turizm hareketlerinden farklı turistik ürün çeşitlendirme girişimlerinin yenilenerek gerçekleştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Turistik ürün çeşitliliğini artırmak ve geliştirmek için yeni ürün, destekleyici ürün ve farklılaştırılmış ürün olmak üzere üç farklı ürün çeşidi dikkate alınmaktadır. Yeni ve farklılaştırılmış ürünler turistlerin tüketim ve varış yeri tercihlerinde önemli bir turistik çekim unsurudur. Turistler tatilleri süresince eşsiz ve unutulmaz deneyim sağlayacak farklı aktivitelerde de bulunmak isterler. Bu noktada destekleyici turistik ürünler ile bu talebe cevap verilebilir. Destekleyici turistik ürün kavramı, turistik ürün politikası kapsamında dikkate alınır; varış yerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi, varış yerinde ürün geliştirme ve ürün çeşitlendirme bağlamında incelenir. Buna göre destekleyici turistik ürün kendi başına talep yaratmayan, belli bir çekim gücüyle turistik varış yerini ve turistik ürünü destekleyen, onlara değer katan ve rekabet avantajı sağlayan ürün olarak tanımlanır. Eğlence ve alışveriş mekânları, kültürel, sanatsal, sportif faaliyetler ve festivaller ile doğal güzellikler destekleyici turistik ürün çeşidi kapsamında değerlendirilmektedir. Ancak seyahat anlayışındaki değişmeler, tüketici tercihleri, ürünü oluşturan mal ve hizmet çeşitliliğindeki farklılıklar, bireysel farklılıklar gibi nedenlerle turistik ürünler zamanla kendi başlarına talep yaratabileceği ve yeni bir turistik ürüne dönüşebileceği gibi yeni bir turistik ürün de destekleyici turistik ürüne dönüşebilir. Örneğin gastronomi bağlamında yöresel yiyecek-içecekler, yiyecek festivalleri ve tadım turları zamanla Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerde destekleyici turizm ürünü olmaktan çıkarak ilgili varış yerinin temel turistik ürünü haline gelmiştir. Destekleyici turistik ürünler turistlerin unutulmaz deneyimler yaşamasına ve buna bağlı olarak daha fazla geceleme ve daha fazla harcama yapmasına olanak sağlamaktadır. Bu nedenle yeni ve farklılaştırılmış turistik ürünlerinin yanı sıra varış yerindeki destekleyici turistik ürünlerin geliştirilmesi ve sayısının arttırılması turistik ürün politikasının vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilir. Dolayısıyla turistik ürün talebinin planlanmasında ve turistik ürün çeşitlendirme stratejilerinin geliştirilmesinde, destekleyici turistik ürünlerin neler olabileceğinin, özelliklerinin ve talep yaratmadaki etkisinin detaylı bir şekilde incelenmesi önerilmektedir.
Yararlanılan Kaynaklar
Bardakoğlu, Ö. (2011). Turistik Ürün Bakımından Destinasyon Planlaması ve Pazarlaması Kapsamında İzmir Turizminin Değerlendirilmesi ve Geliştirilmesine Yönelik Bir Model Çalışması (Yayımlanmamış doktora tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Coşar, Y. (2014). Turistik Ürün Çeşitlendirme Stratejisi. İçinde; A. Timur (Editör) Turistik Ürün Politikası (ss. 114-128). Ankara: Detay Yayıncılık; Ege, Z. (2014). Türkiye’de Turistik Ürün Çeşitlendirme Potansiyeli. İçinde; A. Timur (Editör) Turistik Ürün Politikası (ss. 360-379). Ankara: Detay Yayıncılık; Elmas, B., Akkuş, Ç. ve Cengiz, G. (2013). Erzurum İli Temel ve Destekleyici Turistik Ürün Çeşitlerinin Değerlendirilmesi, Lefke Avrupa Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (1): 84-109; Kılıç, B. ve Kurnaz, A. (2010). Alternatif Turizm ve Ürün Çeşitliliği Oluşturmada Ekolojik Çiftlikler: Pastoral Vadi Örneği, İşletme Araştırmaları Dergisi, 2 (4): 39-56.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Olalı, H. ve Timur, A. (1988). Turizm Ekonomisi. İzmir: Ofis Ticaret Matbaacılık; Timur, A. (Editör) (2014). Turistik Ürün Politikası. Ankara: Detay Yayıncılık.