Deniz Tedavisi

Kavram Sağlık Yönetimi

Talassoterapinin kökeni bilimsel olarak incelendiğinde, Yunanca’dan gelen bir kelime olduğu görülmektedir. Thalasso ve theraph yani deniz ve bakım sözcüklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Deniz kıyısında ve aynı zamanda tıbbi gözlemle birlikte, hastalığı önleme ya da tedavi amaçlı uygulamayla, kişi veya kişilere özel olarak uygulanan bir klimaterapi yöntemidir. Deniz suyu, ortamı, iklimi, deniz çamuru, yosun, kum, güneş ve denizden temin edilen birtakım maddelerin kombine ve sistemli kullanımı olarak bilinmektedir. Talasoterapi hastaların metabolizmalarını hızlandırmayı ve vücuda yoğun mineral alımını sağlamaktadır. SPA tedavisiyle arasındaki temel fark budur. Bu şekilde hastalar toksinleri vücutlarından atarlar. Toksinler vücuttan atıldıktan sonra, vücudun yağ yakmasını kolaylaştırır ve endorfin salgılayarak kan dolaşımını hızlandırır.

Talassoterapi kavramı, Antik Mısır’da Cicero’nun, yakalandığı amansız hastalıktan rahipler tarafından, denizin suyu ve iklimi ile tedavi edilerek şifa bulduğu eski kaynaklarda yazmaktadır. 1791 senesinde Dr. John Lafthn öndeliğinde Margate’de (İngiltere) ilk deniz tedavi hastanesi kuruldu. Termal ve talasoterapi merkezlerinin başarısı, Avrupa çapında bu tür istasyonların açılmasını teşvik etti. 1810-1860 yılları arasında Abano Terme (İtalya), Baden – Baden (Almanya), Bad Nauheim (Almanya), Karlovy Vary (Çek Cumhuriyeti), Limburg (Almanya), Luchon (Fransa), Mondorf-les-Bains (Lüksemburg), Spa (Belçika), Vichy (Fransa) gibi şehirlerde 20’ye yakın talassoterapi merkezleri kuruldu. Bu akım ilerledikçe Kuzey Denizi kıyılarına ve İngiltere kanallarına yeni merkezler açılmaya başladı. Bu zamanlarda talassoterapi kavramı kullanılmazken, Fransız Jacques de la Bonnardière ile birlikte 1865 yılında bu terim kullanılmaya başlamıştır. Bu tarihten 30 yıl geçtikten sonra Fransız Jacques de la Bonnardière gibi Doktor olan Prof. Verneuil tarafından Deniz Banyosu ve Hidroloji Kongresi’ndeki açılış konuşması sırasında talassoterapi kelimesi kullanılarak bu kavrama resmi bir anlam kazandırıldı.

Yararlanılan Kaynaklar

Charlier, R. H. ve Chaineux, M. C. P. (2009). The Healing Sea: A Sustainable Coastal Ocean Resource: Thalassotherapy, Journal of Coastal Research, 25 (4): 838-856; Henama, U. S. (2014). Health Tourism in South Africa: Opportunities and Possibilities, African Journal of Hospitality, Tourism and Leisure, 3 (1); Karagülle, Z. (2008). Hidroterapi, SPA, Balneoterapi, Talassoterapi, Turkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences, 28 (6 Suppl 1): 224-229; Mernagh-Ward, D. ve Cartwright, J. (2004). Health and Beauty Therapy: A Practical Approach for NVQ Level 3 (Üçüncü Baskı). Birleşik Krallık: Nelson Thornes Ltd; Treguer, Y. (2003). La Thalassotherapie, Paris: Le Cavalier Blue.