Chrismast, Henry

Seyyah ve Seyahatname Seyyah

(1811 – 1868)

Londra’da doğdu (1811). Papaz, tanınan bir nümizmat ve dergi editörüydü. St. Johns College’de (Cambridge) eğitim gördü. 1837’de lisans (B.A.), 1840 yılında ise yüksek lisans (M.A.) eğitimini tamamladı. Çeşitli papaz yardımcılığı görevlerinde bulunduktan sonra 1841’de Sion College’e kütüphaneci ve sekreter olarak atandı. Çeşitli dönemlerde dergi editörlükleri yaptı. Church of England Review’de 1840-1843 ve 1854-1858 yılları arasında toplamda yedi yıl editörlük yaptı. Ayrıca 1840-1843 yılları arasında Churchman, 1845-1848 yılları arasında British Churcman ve 1859-1860 yılları arasında da Literary Gazette dergilerinde editörlük yaptı. Birkaç yıl St. Peters Kilisesi’nde dersler verdi, Garlickhit Kilisesi’nde papaz yardımcılığı görev yerini doldurdu. Royal Society, Society of Antiquaries of Londra ve Royal Academy of History at Madrid’in üyesi oldu. Ayrıca 1854-1859 yılları arasında Royal Society of Literature’de İngiliz tarihi ve Arkeoloji profesörü olarak çalıştı. 11. 03. 1868’de 57 yaşında Londra’da vefat etti. Universal Mythology: An Account of the Most Important Mythological Systems, and an Inquiry Into Their Origin and Connexion; With Remarks on the Koran and the Talmud, Capital Punishments Unsanctioned by the Gospel and Unnecessary in a Christian State: A Letter to the REV. Sir John Page Wood, Bart, B.C.L başta olmak üzere birçok çalışması bulunmaktadır.

Henry Chrismast’ın The Shores and Islands of the Mediterranean: Including a Visit to the Seven Churches of Asia (Akdeniz Kıyıları ve Adaları: Asya’nın Yedi Kilisesini Kapsayan Bir Ziyaret) adlı üç ciltlik seyahatnamesi ilk defa 1851 yılında İngilizce olarak yayımlandı. Kitabın üçüncü cildi ise Türkçe’ye Kitap Yayınevi tarafından 2012 yılında İstanbul ve Ege Yollarında İzmir, Efes, Bergama, Salihli, Alaşehir, Denizli, Akhisar 1851 adıyla çevrildi. Çevirisini Mustafa Özbaş üstlendi. Seyahatname içerdiği bilgilerle başta coğrafya, turizm, tarih gibi birçok bilim dalına rehberlik edebilecek düzeydedir. On üç bölümden oluşmaktadır. Özellikle ilk dört bölümde İstanbul’un anlatımı dikkat çekici ve önemlidir. Diğer bölümlerde ise İzmir ve çevresi anlatılmaktadır. Kitabın birçok bölümünde Osmanlı’ya, Türkler’e, İstanbul’a dair pozitif bir imaj çizilmektedir. Hatta kitabın üçüncü bölümü Türkiye’de Hoşgörü başlığını taşır. Osmanlı’nın farklı dinlere karşı hoşgörülü tavrı, Türkler’in ticaretteki dürüstlüğü anlatılırken, İstanbul’daki Levantenlerin tam tersi negatif bir anlatımla okura sunulduğu görülmektedir. Kitabın özellikle beşinci bölümünden sonra Yedi Kilise bölgesi anlatılmaktadır. Efes (Ephesos), İzmir (Smyrna), Salihli (Sardeis), Bergama (Pergamon), Alaşehir (Philadelpheia), Denizli (Laodikeia), Akhisar (Thyateira) çeşitli özellikleri göz önünde bulundurularak aktarılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Christmast, H. (2012). İstanbul ve Ege Yollarında İzmir, Efes, Bergama, Salihli, Alaşehir, Denizli, Akhisar 1851. İstanbul: Kitap Yayınevi.; https://en.wikisource.org/wiki/The_American_Cyclop%C3%A6dia_(1879)/Christmas,_Henry, (Erişim tarihi: 06.07.2020).; https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Christmas, (Erişim tarihi: 06.07.2020).