Çankırı Tuz Mağarası

Doğal ve Kültürel Miras Mağara Turizm Çeşitleri

Çankırı’nın 18 kilometre doğusunda merkez ilçeye bağlı Balıbağı Köyü'nün sınırları içinde yer almaktadır. Mağaranın bulunduğu kaya birimi, 37-24 milyon yıl yaşında, eski akarsu ve göl ortamında birikmiş-çökelmiş çakıl taşı, kumtaşı, kil taşı, marn, çamur taşı, jips kayalarından oluşmaktadır. Hititler döneminden günümüze kaya tuzu üretildiği bilinen mağaranın uzunluğu iki kilometre, yüksekliği ise altı metre ile sekiz metre arasında değişiklik göstermektedir. Özel sektör tarafından tuz üretimi yapılan mağarada üretimi tamamlanmış galerilerin turizme kazandırılması amacıyla Çankırı Valiliği'nce Çankırı Kaya Tuzu Mağarası’nın Turizme Kazandırılması Projesi hazırlanmıştır. Proje, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’na teklif edilmiş ve destek almaya hak kazanmıştır. Çankırı İl Genel Meclisi kararı ile Çankırı Belediyesi’ne devredilen Tuz Mağarası’nın proje uygulama çalışmaları devam etmekte olup geçici olarak ziyarete açılmıştır. Mağaraya ulaşım, 13 kilometrelik köy grup yolu ile beş kilometrelik turizm yolu ilan edilen bağlantı yolu ile sağlanmaktadır.

Çankırı Tuz Mağarası’nda büyük ölçekli galeriler, sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Mağarada, 2005 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından kaya tuzundan üretilen heykeller ile 2012 yılında Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) ve Çankırı Belediyesi'nin işbirliğiyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde kaya tuzundan birebir ölçüde üretilen Orhun Abideleri sergilenmektedir. Diğer taraftan mağarada Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Eski Dekanı Prof. Hüsamettin Koçan tarafından Tuz Tadı isimli bir resim sergisi açılmış, Piyano Sanatçısı Tuluyhan Uğurlu tarafından piyano resitali verilmiş, Ahilik Kültürü Haftası çerçevesinde yâran gösterileri gerçekleştirilmiştir. Çankırı Tuz Mağarası, kaya tuzunun iyonlaştırıcı yapısı nedeni ile astım, bronşit, nefes darlığı ve alerji gibi solunum yolları hastalıklarının tedavisinde şifa verici bir etkiye sahiptir ve bu özellik, mağarayı Sağlık Turizmi açısından gözde hâle getirmektedir.

Referanslar

Çankırı Belediyesi, Turizm, Tuz Mağarası, http://www.cankiri.bel.tr/sayfa-1055/tuz-magarasi.php, (Erişim tarihi: 17.10.2019); Çankırı Valiliği, Tuz Mağarası, http://www.cankiri.gov.tr/tuz-magarasi-cankiri, (Erişim tarihi: 17.10.2019); Gürdal, M. (2014). Türkiye Turizm Coğrafyası-Profesyonel Turist Rehberi ve Gezi Kılavuzu. Ankara: Nobel Yayınları; Halilova, H. (2012). Çankırı Kaya Tuzu Mağarası. İçinde Çankırı Tuz Çalıştayı Raporu (ss. 51-55). 11-12 Nisan, Çankırı: Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı Yatırım Destek Ofisi; Kaya Okan, B. (2012). Tuz ve Sanat. İçinde; Çankırı Tuz Çalıştayı Raporu (ss. 41-49). 11-12 Nisan, Çankırı: Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı Yatırım Destek Ofisi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tuz Mağarası, https://cankiri.ktb.gov.tr/TR-242649/tuz-magarasi.html, (Erişim tarihi: 17.10.2019).